Prosím o radu - cestovní kancelář

• (neregistrovaný)

2. 8. 2006 10:28

Dobrý den,
    začala jsem teď dělat učetnictví cestoní agentuře a nevim si moc rady jak uctovat s DPH..
    CK vždy vybere od hostu vsechny penize a pak majiteli objektu vyplaci urcitou castu a cestovce zustane jen provize..
    Jake si mam vystavovat doklady a jaka vyse bude DPH?? A zauctovani..
    Prosim kohokoli o nejaku radu jak toto rešit..
    Ještě pro upřesneni s majiteli je sepsana jen jednoducha smlouva o zprostředkování ubytovani.. Nic vic..
    Dekuji za jakekoliv návrhy..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2006 12:31

B.N. (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu - cestovní kancelář
      Cestovní agentura odvádí DPH pouze z provizí, tak si vystavte daňové doklady na částky provizí.

• 2. 8. 2006 12:43

Jana F. (neregistrovaný)

Jen stručně:pokud cestovka prodává ubytování sama za sebe, snaží se to napasovat na prostý nákup a prodej ubytovacích služeb, aby tam mohla dát 5% DPH. To znamená, že se nevyčísluje provize, i když je dohodnutá, bere se to jako marže. Těch 5% mělo být zrušených, ale je to ještě prodloužené, najdete to někde v dodatcích.
      Jinak pokud prodáváte jménem hotelu, tak zvláštní režim §89.
      K cestovkám je nějaký novější pokyn, zrovna to nedělám, momentálně ho nemůžu najít. Jana F.

• 2. 8. 2006 12:49

Iveta (neregistrovaný)

To je hodne dobra informace dekuji.. A nebude problem ze jsou nekterří plátci a nekteří neplátci??

• 2. 8. 2006 13:21

Docent (neregistrovaný)

Pokud prodává CK cestovní službu vlastním jménem na vlastní účet, postupuje podle § 89 ZDPH, spočítá si pak rozdíl mezi prodanými a nakoupenými cestovními službami (přirážku) a tato přirážka je z hlediska DPH cenou včetně daně. Daň 19%. Tuto daň nějakým interním dokladem vyčíslíte a odevzdáte na FÚ v rámci DP. Ti, kdo od vás nakupují, nemají ovšem nárok si takto určenou daň odečíst (neplátci samozřejmě, plátci také ne).Tato přirážka je osvobozena od daně pouze v případě, kdy je cestovní služba poskytnuta do třetích zemí, mimo EU.

Pokud bude CK poskytovat služby cizím jménem a na cizí účet, nesmí zvláštní režim použít

• 2. 8. 2006 13:30

Jana F. (neregistrovaný)

Docente děkuji, už jsem vás chtěla volat na pomoc, jako byste mi četl myšlenky :-) Sama vidím, že jsem se zamotala do zdanění pouhé přirážky X zvláštní režim. Chtěla jsem vlastně jen upozornit na tu možnost 5%, jinak od cestovek dávám ruce pryč. Našla jsem ještě toto, docela dobré, snad aktuální:
      http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=79
      Jana F.

• 2. 8. 2006 13:37

Iveta (neregistrovaný)

Dekuji moc za rady.. Super..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).