Re: Prosím o radu - cestovní kancelář
Jen stručně:pokud cestovka prodává ubytování sama za sebe, snaží se to napasovat na prostý nákup a prodej ubytovacích služeb, aby tam mohla dát 5% DPH. To znamená, že se nevyčísluje provize, i když je dohodnutá, bere se to jako marže. Těch 5% mělo být zrušených, ale je to ještě prodloužené, najdete to někde v dodatcích.
Jinak pokud prodáváte jménem hotelu, tak zvláštní režim §89.
K cestovkám je nějaký novější pokyn, zrovna to nedělám, momentálně ho nemůžu najít. Jana F.
To je hodne dobra informace dekuji.. A nebude problem ze jsou nekterří plátci a nekteří neplátci??
Pokud prodává CK cestovní službu vlastním jménem na vlastní účet, postupuje podle § 89 ZDPH, spočítá si pak rozdíl mezi prodanými a nakoupenými cestovními službami (přirážku) a tato přirážka je z hlediska DPH cenou včetně daně. Daň 19%. Tuto daň nějakým interním dokladem vyčíslíte a odevzdáte na FÚ v rámci DP. Ti, kdo od vás nakupují, nemají ovšem nárok si takto určenou daň odečíst (neplátci samozřejmě, plátci také ne).Tato přirážka je osvobozena od daně pouze v případě, kdy je cestovní služba poskytnuta do třetích zemí, mimo EU.
Pokud bude CK poskytovat služby cizím jménem a na cizí účet, nesmí zvláštní režim použít
Docente děkuji, už jsem vás chtěla volat na pomoc, jako byste mi četl myšlenky :-) Sama vidím, že jsem se zamotala do zdanění pouhé přirážky X zvláštní režim. Chtěla jsem vlastně jen upozornit na tu možnost 5%, jinak od cestovek dávám ruce pryč. Našla jsem ještě toto, docela dobré, snad aktuální:
http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=79
Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
2. 8. 2006 10:28
Dobrý den,
začala jsem teď dělat učetnictví cestoní agentuře a nevim si moc rady jak uctovat s DPH..
CK vždy vybere od hostu vsechny penize a pak majiteli objektu vyplaci urcitou castu a cestovce zustane jen provize..
Jake si mam vystavovat doklady a jaka vyse bude DPH?? A zauctovani..
Prosim kohokoli o nejaku radu jak toto rešit..
Ještě pro upřesneni s majiteli je sepsana jen jednoducha smlouva o zprostředkování ubytovani.. Nic vic..
Dekuji za jakekoliv návrhy..