Re: Prosím o radu - cestovní kancelář
Jen stručně:pokud cestovka prodává ubytování sama za sebe, snaží se to napasovat na prostý nákup a prodej ubytovacích služeb, aby tam mohla dát 5% DPH. To znamená, že se nevyčísluje provize, i když je dohodnutá, bere se to jako marže. Těch 5% mělo být zrušených, ale je to ještě prodloužené, najdete to někde v dodatcích.
Jinak pokud prodáváte jménem hotelu, tak zvláštní režim §89.
K cestovkám je nějaký novější pokyn, zrovna to nedělám, momentálně ho nemůžu najít. Jana F.
To je hodne dobra informace dekuji.. A nebude problem ze jsou nekterří plátci a nekteří neplátci??
Pokud prodává CK cestovní službu vlastním jménem na vlastní účet, postupuje podle § 89 ZDPH, spočítá si pak rozdíl mezi prodanými a nakoupenými cestovními službami (přirážku) a tato přirážka je z hlediska DPH cenou včetně daně. Daň 19%. Tuto daň nějakým interním dokladem vyčíslíte a odevzdáte na FÚ v rámci DP. Ti, kdo od vás nakupují, nemají ovšem nárok si takto určenou daň odečíst (neplátci samozřejmě, plátci také ne).Tato přirážka je osvobozena od daně pouze v případě, kdy je cestovní služba poskytnuta do třetích zemí, mimo EU.
Pokud bude CK poskytovat služby cizím jménem a na cizí účet, nesmí zvláštní režim použít
Docente děkuji, už jsem vás chtěla volat na pomoc, jako byste mi četl myšlenky :-) Sama vidím, že jsem se zamotala do zdanění pouhé přirážky X zvláštní režim. Chtěla jsem vlastně jen upozornit na tu možnost 5%, jinak od cestovek dávám ruce pryč. Našla jsem ještě toto, docela dobré, snad aktuální:
http://www.ployer.cz/dotaz.php?id_dotazu=79
Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2006 10:28
Dobrý den,
začala jsem teď dělat učetnictví cestoní agentuře a nevim si moc rady jak uctovat s DPH..
CK vždy vybere od hostu vsechny penize a pak majiteli objektu vyplaci urcitou castu a cestovce zustane jen provize..
Jake si mam vystavovat doklady a jaka vyse bude DPH?? A zauctovani..
Prosim kohokoli o nejaku radu jak toto rešit..
Ještě pro upřesneni s majiteli je sepsana jen jednoducha smlouva o zprostředkování ubytovani.. Nic vic..
Dekuji za jakekoliv návrhy..