Re: ještě jednou vzájemné zápočty
*** Podstatné je, že jakákoli úhrada závazku je Vaším daňovým výdajem - ať už je v hotovosti, pokladnou nebo zápočtem. A stejně tak je Vaším daňovým příjmem úhrada pohledávky - na způsobu úhrady nezáleží. Teď už jde jen o to, jak si vedete DE. Pokud si přesně (na korunu) vedete pokladnu i přesně veškeré pohyby na účtu, pak si třeba udělejte nějaké nepeněžní příjmy a výdaje a dejte to tam. Tohle už je v podstatě na Vás. ***
Já se s dovolením vmísím jen s takovým polopatickým dodatkem :-): představte si to v DE jako bývaly uzávěrkové operace v JÚ. To znamená do pokladny ani přes účet se to nezapíše a příslušná částka se rozepíše do příslušných kolonek - daňový výdaj (příjem) a DPH. A je to :-) Jana F.
Některé software (třeba Pohoda) mají tzv. Nepeněžní deník, kde se tyto pohledávky a zápočty objevují na jedné straně jako položky zvyšující základ daně a na druhé jako snižující základ daně.
Na konci roku se potom takto stanovený "základ daně" připočítává k základu daně stanovenému jako rozdíl příjmů a výdaju. V DP jsou pak samozřejmě dvě možnosti, buď tzv.nepeněžní příjmy (tedy pohledávky likvidované zápočtem) připočti k příjmům peněžním, to samé udělám s výdaji. Nebo do přílohy 1 zahrnu jen skutečné příjmy a skutečné výdaje a v tabulce E uvedu tyto nepěněžní příjmy a výdaje jako položky zvyšující nebo snižují základ daně podle § 23.
Pokud jde o rozpočítání DPH, v DE již neplatí princip, podle kterého se přednostně při částečných úhradách "hradila" DPH a až potom se zvyšovaly příjmy pro DzP. V DE se při částečné úhradě rozpočítává hradící částka poměrně jak na DPH, tak na příjmy pro daň z příjmů. Je to dost podrobně (pro mne až místy zbytečně) vysvětleno třeba na stránkách MFČR k registračním pokladnám.
Re: jak který program?
Moje dva prográmky, MRP a Cézar to pořád počítají tak, že první vyrovnají DPH. Můžu to přepsat, ale nedělám to, nepovažovala jsem to za chybu. Zajímalo by mě, jak to rozpočítává třeba Účto, Pohoda a další programy? Jana F.
Děkuji, že jste se podíval na tu Pohodu i za ten odkaz - vyplývá mi z něj, že to není závazné pro DE nebo účetnictví - chápu to správně?
P.S.: Vás mít doma, tak ten dokument by mi pro dnešní večer stačil... Jana F.
Těžko říct, jak je to se závazností či nezávazností toho "vysvětlení". Tím, že vypadlo jednoduché účetnictví a s ním i ustanovení o přednostním započtení částečné úhrady na DPH vypadla i opora poplatníka pro tyto případy. Když nemohu se opřít o nic, a budu používat starý způsob, jistě se najde dobrák správce daně, který bude po mně chtít odvést daně i z částečné platby a já nebudu mít čím oponovat. Proto bych asi v případě, kdy by se mi toto stalo, radši tu úhradu rozklíčoval jak na DPH, tak na tržbu bez daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2006 17:40
Již se tady řešily vzájemné zápočty,ale pořád tomu nerozumím.
Kam je tedy uvádím ,když peněžně neproběhly ani bankou ani pokladnou?Jen v knihách faktur si je označím za vzájemně uhrazené?Jedná se o DE.A jak mám naložit se zbytkem peněz -doplatek přes banku- vypočítat DPH ?
Prosím o polopatické vysvětlení.
Moc děkuji