Re: ZÁRUČNÍ LIST-Reklamace, prosím o rad
Děkuji za vaši zprávu, pro případ, že tato otázka někoho zajímá
jsem tam našla toto:
"Musím při reklamaci mít prodejní doklad ("paragon")?"
"De iure ne, de facto to může být nezbytné. Žádný zákon vám tuto povinnost neukládá, musíte ale prodejci dokázat, že jste věc koupil u něj, resp. kdy. Toto můžete doložit i pomocí svědků, prodejce to ale nemusí uznat a pak nezbývá, než se soudit. Skutečnost a datum prodeje můžete doložit např. také záručním listem, pokud vám byl vystaven. I v tomto případě však ještě zůstává problém doložení kupní ceny pro případ odstoupení od smlouvy. Prodejce je ale u spotřebního zboží (nikoliv u služeb) dle §11/2 Zák. o cenách povinnen uchovávat cenovou historii 3 roky a mimo to má možnost zjistit cenu z účetních dokladů, jejichž uchování mu předepisuje zákon o účetnictví. Dobrou vůli k prokázání ceny však nelze předpokládat."
Re: ZÁRUČNÍ LIST-Reklamace, prosím o rad
Paragon mít nemusíte, záruční list stačí. To, co je uvedeno zde na serveru, už sem nemusíte kopírovat - každý si to jistě umí najít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2006 20:15
Prosila bych o radu. Jde mi reklamaci telefon. přístroje
(Telepoint-partner).
Problém je v tom, že mám pouze platný záruční list,
ale doklad-účet ne (zřejmě jsem ho omylem vyhodila).
Mohu i tak uplatnit vadu výrobku?
V kladném případě bych potřebovala vědět,
čím (jakým odstacem,článkem zákona) mohu
toto zdůvodnit.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.