Re: SVJ a FO
>Dobrý den,
>Řeším takový problém:
>
>Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané
>¨zálohy jak na služby , tak na FO.
>
>Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze
>zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl předpis.
>
>
>Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé
>vlastníky.
Co to je vyúčtování FO na vlastníky?
>Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
>
>Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít
>nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
Ani byste nenašla.
>
>Moc děkuji.
Pokud je opravdu zajímá, jaká část zůstatku FO připadá na jejich jednotku (vzhledem ke způsobu čerpání a ke skutečnosti, že při změně vlastníka se FO nevrací je to naprosto zbytečná informace), tak použijte pro každého vzorec "stav FO / celk. podlahová plocha * plocha jednotky" (event. obdobný, pokud si sjednali jiný způsob tvorby.
>>Dobrý den,
>>Řeším takový problém:
>>
>>Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané
>>¨zálohy jak na služby , tak na FO.
>>
>>Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze
>>zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl
>>předpis.
>>
>>
>>Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé
>>vlastníky.
>Co to je vyúčtování FO na vlastníky?
>>Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
>>Předpis na FO : 6720,-
Zaplatili: 6720,-
Podlahova plocha: 73,14 x 7,50 x 12 = 6582,60 /rozdíl - 137,40,-Kč a ten chtějí vrátit./
Dle mého, aby se vyhovělo jejich pravidlům, se musí přepočítat FO myslím tím předpis a ten by byl: 549,- x 12 = 6588,-
Nevím ale jak to mám vysvětlit jednotlivím VJ.
Děkuji.
>>Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít
>>nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
>Ani byste nenašla.
>>
>>Moc děkuji.
>Pokud je opravdu zajímá, jaká část zůstatku FO připadá
>na jejich jednotku (vzhledem ke způsobu čerpání a ke
>skutečnosti, že při změně vlastníka se FO nevrací je to
>naprosto zbytečná informace), tak použijte pro každého
>vzorec "stav FO / celk. podlahová plocha * plocha
>jednotky" (event. obdobný, pokud si sjednali jiný způsob
>tvorby.
Nevím. Jestli zaplatili víc, než mají, tak samozřejmě mají nárok na vrácení rozdílu, ale proč by se kvůli tomu muselo něco přepočítávat...
Nechám to povolanější - snad tu někdo SVJ účtuje.
JitkaS tu psala o nějakém pravidlu, podle kterého se FO musí účtovat na jednotky, ale na můj dotaz o upřesnění neodpověděla, takže nevím.
Tzv. Fond oprav je dlouhodobá záloha. Podle účetních pravidel se vede evidence záloh podle jednotlivých partnerů a z toho plyne, že by se FO měl sledovat podle jednotlivých vlastníků. V praxi to znamená, že v případě použití FO musím rozpočítat na jednotlivé vlastníky snížení záloh. Ve vyúčtování jednotlivým vlastníkům pak uvedu stav k 1.1.+tvorbu v roce-čerpání=stav k 31.12..
Můžete prosím upřesnit, podle jakých pravidel je nutné účtovat o FO v členění na jednotlivé spoluvlastníky? Znám účetnictví několika společenství a žádné z nich to nedělá. Rád bych je vyvedl z bludu.
Co myslíte tím "podle jednotlivých partnerů"? Jestli saldokontního partnera, tak tím je v každém případě SVJ.
Nejsem si vedom zadneho predpisu, ktery by narizoval uctovat dlouhodobou zalohu, ci zalohy na spravu a sluzby dle jednotlivych vlastniku. K tomu bych pouzil jine nastroje - excel, evidencni programy... Takove ucetnictvi musi byt velmi neprehledne pro 100 a vice vlastniku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2006 14:59
Dobrý den,
Řeším takový problém:
Při převzetí "Správcovství" - měli VJ předepsané ¨zálohy jak na služby , tak na FO.
Při vyúčtování za rok 2005 , jsem vyúčtovala pouze zálohy na služby a FO jsem vzala celej jako byl předpis.
Teď VJ žádájí po nás o vyúčtování FO na jednotlivé vlastníky.
Dle pravidel mají např. 7,5 /m2.vlastněné plochy.
Já si myslím, že FO se nevyúčtovává, ale nevím najít nějaký zákon nebo dle jakého paragrafu.,
Moc děkuji.