Re: Praca pocas neplateneho volna
Na neplacené volno žádný zákonný nárok není, zaměstnanec se musí se zaměstnavatelem na jeho délce domluvit a zda mu vůbec nějaké neplacené volno poskytne. Pracovat u jiného zaměstnavatele můžete pokud tento nemá stejný předmět podnikání jako ten první. Pokud má, musíte si vyžádat od prvního zaměstnavatele písemné svolení, které ale není povinen poskytnout a které může kdykoli odvolat. Pokud budete v zahraničí více než půl roku a budete tam mít pojištění, pak nemusí být hrazeno zdravotní pojištění v ČR - toto musíte nahlásit a doložit Vaší zdravotní pojišťovně. Jinak musí být hrazena minimální částka zdravotního pojištění každý měsíc (nebo její poměrná část za každý kal. den nepl. volna). Toto odvádí zaměstnavatel a 1/3 jste povinna mu uhradit. Většinou ale zaměstnavatel podmíní udělení neplaceného volna tím, že si zaměstnanec celé zdravotní poj. bude hradit sám. To zákon umožňuje a pak byste byla povinna mu celé zdravotní pojištění, které za Vás odvedl, uhradit.
Re: Praca pocas neplateneho volna
Jirka,dakujem za odpovede. Mohli by ste mi prosim este napisat, v akych zakonoch a paragrafoch najdem odpovede na moje otazky, cize k tomu, ze pocas neplateneho volna sa moze pracovat a pokial trva viac ako 6 mesiacov, tak sa nemusi platit poistenie? Dakujem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2006 15:57
Prosim Vas, mohli by ste mi poradit, ci je nejaky problem s pracovanim u ineho zamestnavatela pocas neplateneho volna? Je mozne si zobrat neplatene volno na to, ze clovek chce cestovat a potom pracovat v inom state? Je dlzka neplateneho volna limitovana zakonom, ci len ochotou zamestnavatela? Dakujem za odpovede.