Jaká smlouva ? Paní Jiřka

• (neregistrovaný)

4. 8. 2006 22:18

Tak jsem opět vedle, včera jste mi vyložila to co jsem potřeboval ohledně smlouvy a teď mám další problém. Osoba která by pro mě mohla vykonat určité práce je evidována na úřadu práce (aspoň to tvrdí), nebo moje úvaha je i ta že není a neplatí si ZP. A teď nevím zda mohu s touto osobou uzavřít ať již DOPP nebo DOPČ, prosím poraďte mi. A ještě mě napadla varianta uzavřít Smlouvu o dílo dle občanského zákoníku. Co vy na to?Robert

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2006 22:57

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Jaká smlouva ? Paní Jiřka
      Osoba evidovaná na ÚP, pokud nechce, aby ji vyřadili, může mít smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti na méně než polovinu týdenní doby, tzn. maximálně 19,75 h týdně a může si hrubého vydělat maximálně polovinu minimální mzdy měsíčně. Pokud s ní bude uzavřena dohoda o prov. práce, tak tam se nesledují maximální týdenní hodiny (pravidla k uzavírání dohody o provedení práce jsem psala minule), ale opět si může vydělat maximálně polovinu minimální mzdy (hrubého). Prostě nesmí mít měsíční přilepšení vyšší než polovinu minimální mzdy. O tom, že bude mít zaměstnavatele musí ÚP informovat předem a potom myslím do 8 dnů předložit tuto smlouvu a po zúčtování po ní budou chtít výplatní pásku nebo potvrzení od zaměstnavatele (pro ověření hodin a výdělku).
      Pokud není evidovaná na ÚP, pak hodinově ani výdělkově pochopitelně omezena není. Ale jestli není vedena na ÚP a ani není jinak pojištěna státem (třeba osoba pobírající rodičovský příspěvek, žena pečují o dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let, poživatel důchodu, student), pak si musí hradit zdravotní pojištění - pojišťovna to všechno spočítá i s úroky. Ale to je její problém, ne Váš.
      Smlouva o dílo by taky šla - dejte si do vyhledávače, vyjedou Vám příspěvky k tomuto tématu. Paní bdm to tam pěkně vysvětluje třeba v dotaze "dobrá rada".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).