Re: Ručení jednatele s.r.o.
§ 131a Žaloba společníka
(1) Každý společník je oprávněn podat jménem společnosti žalobu o náhradu škody proti jednateli, který odpovídá společnosti za škodu, kterou jí způsobil, a žalobu o splacení vkladu proti společníkovi, který je v prodlení se splacením vkladu. Jiná osoba než společník, který žalobu podal, nebo osoba jím zmocněná, nemůže v řízení činit úkony za společnost nebo jejím jménem.
česky řečeno, není li žalobce, není ani soudce
Jo, to je přesně ten, co jsem nemohl najít, než jsem musel odjet nechat ostříhat psa :-). Tak teď už jenom aby jednatel prokázal, že jednal s péčí řádného hospodáře, což se mu jistě hravě podaří a je to :-)
Já myslím že odstavec 6 na 5 plynule navazuje, ba ho přímo rozvíjí, chápu to tak, že pokud prokáže jednatel, že jednal s péčí řádného hospodáře (odstavec 5), nějak se jako by skoro automaticky (všímáte si, jak si nechávám otevřená zadní vrátka :-))) vyváže i z toho obtěžování věřitelů podle pdstavce 6 :-))). Vždy't jakou logiku by mělo chtít ožebračit někoho, kdo prokázal, že dělal co mohl ? :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 8. 2006 12:07
Prosím o Váš názor ohledně ručení jednatele. Co když společnost dostane pokutu od úřadu(finančního) - napřííklad dodatečně doměřená darovací daň a další. - nebude schopna toto zaplatit, přijde na řadu soukromý majetek jednatele?