Prosím paní bdm

• (neregistrovaný)

6. 8. 2006 12:43

Chtěl bych se zeptat zda pokud s osobou uzavřu DOPP a k tomu i Smlouvu o dílo (dle Obč. zákoníku) a v obou případech bude zadaná práce na pomocné práce ve stavebnictví (bourací práce, úpravy terénu, výkopové práce atd.), ale nebude to o stálé se opakující práci (DOPP např. na podzim t.r. a smlouva na červenec-srpen) bude to považováno za opakující se práce nebo ne? S tím že lze na DOPP napsat např. pomocné práce - bourací, výkopové a na smlouvu pomocné práce - úprava terénu a bourací práce. Jedná se mi o to že osoba pro mě vykoná více mež 100 hodin a přitom jí zaměstnám jen když mám více práce než jsem schopen sám pokrýt se svou stavební četou (lidé kteří se mnlou spolupracují na ŽL.Robert

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2006 13:36

bdm (neregistrovaný)

Re: prosím paní bdm
      *** Napíšu svůj názor a snad někdo další k tomu napíše případné výhrady: Při stejné náplni a rozsahu práce bych to takhle nedělila. Podle mě byste se nevyhnul otázce správce, proč to jednou je závislá činnost a podruhé ne (jednou je sražena a odvedena daň, podruhé ne). Bylo by na Vás ten rozdíl najít a obhájit si ho - asi by to bylo těžké. Udělala bych to v obou případech stejně. A teď záleží na podmínkách. Pro Vás nejbezpečnější je udělat dohody OPP s tím, že ten roční předpoklad bude do 100 hodin - nebo to rozdělte na více osob, aby se každá do něj vešla. Samozřejmě, že pokud práce bude prokopat se k zemskému jádru, pak s předpokladem sta hodin neuspějete :-)) Další možností jsou práce mimo zákoník práce a to ty smlouvy o dílo. A v tomto případě se musíte vyvarovat těch znaků závislé činnosti (pokyn 285). Dvakrát do roka podle mě by prošlo - není soustavná a dlouhodobá činnost - ale nevím, zda by se obešla ta první odrážka "plátce příjmu přímo či nepřímo ukládá úkoly, řídí a kontroluje fyzickou osobu a nese odpovědnost související s její činností". ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).