Re: Živnostník-zaměstnání rodinných přís
Pracovní poměr nesmí vzniknout mezi manžely. Ostatní rodinné příslušníky zaměstnat můžete. Zvažte rozsah práce - plný úvazek či "brigáda" a podle toho můžete zvolit pracovní poměr či dohodu o pracovní činnosti (z hlediska daní a pojistného to vyjde nastejno) nebo dohodu o provedení práce (omezení do 100 hodin za rok, neodvádí se pojistné). Případně dcera může být jako spolupracující osoba - viz zákon o dani z příjmů §13 - jukněte se zde na serveru.
Já myslím, že pokud má svou domácnost, tak ani spolupracující osoba být nemůže, nebo tomu tak není? Nejsem si jistý, tak se raději tážu.
>Já myslím, že pokud má svou domácnost, tak ani
>spolupracující osoba být nemůže, nebo tomu tak není? Nejsem
>si jistý, tak se raději tážu.
>
>nemůže. ale občas si někdo řekne, že raděj bude tvrdit že žije ve společné domácnosti (kvůli daním) a má to pak blbý konce.
>
Ano, máte pravdu, proto jsem tam dala ten odkaz na §13, který hovoří o společné domácnosti. Nevím, jestli je to případ tazatelky - z dotazu to nevyplývá. Jestli spolupracující osoba nebo prac.poměr nebo dohoda, to se musí zvážit a propočítat, jak to vyjde lépe v konkrétním případě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 8. 2006 19:12
Mám kadeřnictví a dceru po mateřské dovolené, která chce u mne pracovat. Poraďte jaký pracovní vztah vytvořit.
Děkuji !