Živnostník-zaměstnání rodinných příslušn

• (neregistrovaný)

6. 8. 2006 19:12

Mám kadeřnictví a dceru po mateřské dovolené, která chce u mne pracovat. Poraďte jaký pracovní vztah vytvořit.
    Děkuji !

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2006 19:15

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Živnostník-zaměstnání rodinných přís
      Pracovní poměr nesmí vzniknout mezi manžely. Ostatní rodinné příslušníky zaměstnat můžete. Zvažte rozsah práce - plný úvazek či "brigáda" a podle toho můžete zvolit pracovní poměr či dohodu o pracovní činnosti (z hlediska daní a pojistného to vyjde nastejno) nebo dohodu o provedení práce (omezení do 100 hodin za rok, neodvádí se pojistné). Případně dcera může být jako spolupracující osoba - viz zákon o dani z příjmů §13 - jukněte se zde na serveru.

• 6. 8. 2006 19:43

1234 (neregistrovaný)

jako spolupracující bych ji asi nedával. předpokládám, že když je po md tak má vlastní domácnost. pak jsou lidi překvapení na sociálce, když jim pro přídavky apod. počítají příjem rodičů, babiček, tetiček atd atd.

• 6. 8. 2006 19:46

mmmm (neregistrovaný)

Já myslím, že pokud má svou domácnost, tak ani spolupracující osoba být nemůže, nebo tomu tak není? Nejsem si jistý, tak se raději tážu.

• 6. 8. 2006 19:52

1234 (neregistrovaný)

>Já myslím, že pokud má svou domácnost, tak ani
      >spolupracující osoba být nemůže, nebo tomu tak není? Nejsem
      >si jistý, tak se raději tážu.
      >
      >nemůže. ale občas si někdo řekne, že raděj bude tvrdit že žije ve společné domácnosti (kvůli daním) a má to pak blbý konce.
      >

• 6. 8. 2006 19:53

Eva M. (neregistrovaný)

Ano, máte pravdu, proto jsem tam dala ten odkaz na §13, který hovoří o společné domácnosti. Nevím, jestli je to případ tazatelky - z dotazu to nevyplývá. Jestli spolupracující osoba nebo prac.poměr nebo dohoda, to se musí zvážit a propočítat, jak to vyjde lépe v konkrétním případě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).