Oprava osobního automobilu a DPH

• (neregistrovaný)

6. 8. 2006 21:49

Dobrý večer, chci se jen ujistit v názoru: při pořízení osobního auta nemám nárok na odpočet DPH stejně jako při jeho technickém zhodnocení. Když auto opravuji, nárok na odpočet DPH mám, je to tak?
    Pokud je toto osobní auto ze kterého nebyl uplatněn odpočet DPH také autem manažerským, nemám povinnost odvádět DPH jakoby z používání auta pro soukroné účely a nic na tom nemění fakt, že z oprav tohoto auta uplatňuji odpočet DPH?
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2006 21:58

Docent (neregistrovaný)

Re: Oprava osobního automobilu a DPH
      Při opravě osobního auta nárok na odpočet je. Při používání auta pro soukromé účely se zvyšuje základ daně ze závislé činnosti každý měsíc o 1% pořizovací ceny auta a to z ceny včetně DPH. U spotřeby PHM pro soukromé účely se buď DPH na vstupu neuplatňuje, nebo se uplatní a pak se na výstupu (čili fakturaci zaměstnanci - uživateli vozidla) se DPH odvede.

• 6. 8. 2006 23:31

anonymní (neregistrovaný)

Děkuji za upřesnění. Druhým dotazem jsem měla na mysli následující : v případě, že by bylo zaměstnanci přiděleno auto i pro soukromé účely a při pořízení tohoto auta byl uplatněn odpočet DPH, vzniká následně povinnost odvést DPH jakoby z používání tohoto auta pro soukromé účely, v případě manažerských vozidel se radí např. odvod DPH z částky, za kterou by dané auto bylo možno v daném regionu zapůjčit v půjčovně. Mě zajímal případ, kdy z manažer.auta nebyl uplatněn odpočet DPH , tudiž není povinnost DPH odvádět jakoby z používání pro soukr. účely. Jestli tuto situaci nějak ovlivní to, že z oprav auta se DPH nárokuje?

• 7. 8. 2006 6:40

Docent (neregistrovaný)

Neovlivní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).