A musí tam být vlastně podepsaná?
A musí tam být vlastně ta osoba ¨povinně podepsaná?
M.
Re: A musí tam být vlastně podepsaná?
No já nevím, paní Jano, podpis účetní, která z faktury "udělá" účetní doklad je v podstatě dneska už nahrazen záznamem v technicko-programovém (nebo jak se tomu říká .-)) záznamu, ale jak se nahradí zápisem v software ten podpis nákupčího si nějak neumím technicky představit. Možná u některých software to tak jde, zase tak se v tom nevyznám :-)).
Jo, to určitě, do sporu s vámi nejdu :-) Mě zajímá ten účetní doklad, to druhé už je pro koho? Já zaúčtuju fakturu s nákupem i když se mi na ní žádný nákupčí nepodepíše, kdybych to požadovala, tak bych to mohla zabalit :-) Ale také se nevyznám, snažím se jen přežít :-) Jana F.
Jo, tak to jste frajerka, já se kolikrát setkám s tím, že až těsně před zaplacením odchytávám faktury, které podatelna bez problému zaevidovala, účetní v pohodě zaúčtovala a v konečné fázi majitelé čumí jako puk, co že to vlastně měli platit :-). Jsou to takové ty nabídkové záležitosti, jako různá odborná literatura a podobně, kdy si obchodní firma "objedná" díky tomuhle bordelu předplatné Zahrádkáře na 10 let dopředu :-)).
Ale jo, já souhlasím, že je to formálnost, ale nejde přece o nějaký podpis, jde o to, aby tu fakturu než dojde k placení viděl ten člověk, který za ten konkrétní nákup odpovídá a schvaluje to, že se ta blbost, co nutně potřebuje, skutečně má dát platit :-). V tom se mnou snad souhlasíte, ne ? Jestli se pod to na tu fakturu podepíše nebo ne, to je výmysl zákonodárců, něco vymejšlet musej :-).
*** Podle mě jsou dva důvody, aby účetní doklady měly podpisové záznamy odpovědných osob. Za prvé potřebujete vyhovět zákonu o účetnictví (§11, 33a/4) a za druhé se tím chrání i účetní - ví, že doklady někdo odpovědný viděl, patří do účetnictví a může je zaúčtovat. ***
Děkuju moc za reakce. Dostala jsem se k počítači až teď. U nás jde opravdu o jen o splnění povinnosti zákona o účetnictví. Jsem malá firma - 5 lidí z toho 2 jednatelé. Faktury "schvaluju" v realitě já když je zaúčtuju - chodí pořád dokola ty "stejné" faktury a když si nejsem jistá, tak se všech zeptám, jestli to objednali. Definitivně to pak "schválí" jednatel, když mně podepisuje příkaz do banky. Abychom splnili zákonnou povinnost a nestálo nás to zbytečně moc námahy, tak měsíčně vyjedu soupis dokladů, které si nechávám podepsat - ale zajímalo mě, jestli to můžu mít každý měsíc podepsané jiným jednatelem (který je zrovna v kanceláři).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2006 15:41
Můžu mít ve vnitropodnikové směrnici, že osoby odpovědné za účetní případ jsou jednatelé firmy (celkem jsou 2 jednatelé) a na dokladu stačí podpis jednoho z nich? Děkuji moc.