Re: Doklady ve sdružení
Sdružení funguje již několik let, problém je v přechodu do nové provozovny kde veškerý servis zaúčtovává pouze jeden z manželů.
>>>>>Je možné ve sdružení manželů provoz budovy a zařízení
>>>>>provozovny účtovat vstupní faktury na jednoho z
>>>>>manželů a obchodní vstupy a výstupy účtovat na
>>>>>druhého
>>>>>z
>>>>>manželů.
>>>>>Oba plátci DPH. Je to možná hloupý dotaz, ale nechce
>>>>>se nám přepracovávat všechny obchodní smlouvy.
>>>>>
>>>>
>>>>Pokud vím, tak manželé nemouhou uzavřít sdružení bez
>>>>právní subjektivity.
>>>
>>>má asi na mysli sdružení podle občana, a to může
>>>uzavřít prakticky kdokoliv.
>>Sdružení funguje již několik let, problém je v
>>přechodu do nové provozovny kde veškerý servis
>>zaúčtovává
>>pouze jeden z manželů.
>**************************************************
omlouvám se. to byl jinej Zdeněk. už jsem se dívala na adresu. no ale stejně nemáte pravdu.
>Manželé mohou uzavřít smlouvu o sdružení!!! To jste Vy
>Zdeňku, co jste mi poradil taky špatně? /přiznání k
>dani z převodu nemovitosti/.
>***************************************************
no už ne. já vlastně nevím, proč jsem udělala takovou školáckou chybu. já jsem to vlastně věděla ale na poslední chvíli jsem ještě chtěla od někoho popostrčit. /nechtělo se mi přemýšlet-v létě mám plno jiné práce - musím dřít jak Bulhar - a ne jen účetně.
---------------------------------------------------------------------
Z ustanovení z 235/2004 o DPH
§ 95/2:
Současně s přihláškou k registraci předloží jednotliví účastníci správci daně písemnou smlouvu o sdružení a sdělí jméno určeného účastníka sdružení, který povede daňovou evidenci za sdružení podle § 100 odst. 3.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
což je :
(3) Plátci, kteří podnikají společně na základě smlouvy o sdružení 10) nebo jiné obdobné smlouvy, jsou povinni vést evidenci pro účely daně podle odstavců 1 a 2 za činnost, pro kterou se sdružili, odděleně. Evidenci vede určený účastník sdružení, který za sdružení plní všechny povinnosti a uplatňuje práva vyplývající z tohoto zákona pro ostatní jednotlivé účastníky.
Ze znění těchto § usuzuji, že vede DE za sdružení
(odděleně), t.zn za všechny členy !
hlavolamy miluju, ale jako jejich luštitel, nikoliv tvořitel:-) a tady mám občas naopak pocit, že čím jasněji, čím víc paragrafů, čím víc citací zákona a rozsudků, tím méně pochopí, takže možná je to lepší psát někdy v náznacích, oponent aspoň musí juknout do § co tím bylo myšlenom, sám zapřemýšlet a třeba spíše přistoupí na změnu svého názoru:-)))(tím rozhodně nemyslím vás) takže o hlavolamy se tu já opravdu nesnažím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2006 20:52
Je možné ve sdružení manželů provoz budovy a zařízení provozovny účtovat vstupní faktury na jednoho z manželů a obchodní vstupy a výstupy účtovat na druhého z manželů.
Oba plátci DPH. Je to možná hloupý dotaz, ale nechce se nám přepracovávat všechny obchodní smlouvy.