Re: Dotace x grant
Já jen se dívám na zaúčtovávání ve kterém mám pokračovat a znejistěla jsem:
vše nazváno jako dotace je účtováno 221/346 a 346/691
a nazváno grant 325/681 a 221/325 (netuším, proč na závazky??)
Takže bych potřebovala nějaké vysvětlení a bohužel se nemám kam jinam obrátit.
J.
*** Dle Vyhlášky 500 se za dotace považují i granty (§47), takže významově k nim přistupujte stejně. Jinak ČÚS 017 bod 3.7 ***
Dovoluji se ještě vyjádřit k vašemu dotazu:
dotace i granty jsou účelové prostředky, které se v případě potřeby odlišují a účtují přiděleným účelovým znakem ÚZ pro přehlednost a nutnost závěrečného vyúčtování. Účtujeme na 346 nebo 348 podle toho, kdo zasílá (zřizovatel, ministerstvo apod.) v případě účtování na závazky jde o granty, kde máme spoluúčast, nebo to jsou ekologické instituce, v podstatě cizí prostředky, které se nedostanou do základní částky hospodaření organizace. Jestli to trochu objasnilo postup, jeětě podotýkám, že sděluji z pohledu PO.
Pokud je kraj váš zřizovatel tak na 348 a ministerské peníze na 346, jde o to jestli zpracováváte vedle Výsledovky a Rozvahy ještě Přílohu, jde potom o náplněnřádků 9 a 19. Vše by mělo být řešeno ve smlouvě, na základě které jste prostředky obdrželi, ale skutečnost bývá jiná z vlastní zkušenosti. Snad vám to trochu pomůže zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2006 14:43
Dobrý den,
je z hlediska účetnictví rozdíl mezi grantem a dotací, případně jak se rozdílně účtuje příjem:
dotace: 221/346 a 346/691 ale jak s grantem?
Děkuji
J.