Účtování o úvěru-spěchá

• (neregistrovaný)

8. 8. 2006 15:30

Již jednou jsem zadala tento dotaz a odpověď jsem již dostala, ale přesto se ptám znovu.(předem se omlouvám těm kteří mi již odpověděli ...Docent, pan Emil)
    vedu DE
    banka poskytne úvěr 400 000.-- splatný do 4 let
    jak zaúčtuji? jaké jsou podmínky evidence, zařazení úvěru v (účetnictví) DE
    mám program Pohoda, kde se mi nabízí předkontace:
    poskytnutí úvěru fPNúvr (příjem nedaňový) částka 400.000,--
    splátka úvěru bez úroků gVNsú (výdaj nedaňový)
    úroky 7Vost (výdaj daňový)
    poskytnutí kontokorentního úvěru 40 000,-- splatný do 1 roku
    jak zaúčtuji?
    poskytnutí úvěru fPNúvr 40 000,--
    splátky ? nejsou, jen se promítá na přelomu měsíce zůstatek na účtě (buď + nebo - podle toho zda je dostatek finančních prostředků na účtu)
    úroky 7Vost

Ptám se protože jsem takto zaúčtovala a když si v programu Pohoda dám sestavu - účetní závěrka:
    úvěr příjem bych měla mít v Ostatních příjmech a splátky úvěru vč. úroků v ostatní výdaj? je to tak?
    potřebuji předložit uzávěrku bance a mám obavy že mám špatně zaevidované úvěry. V přehledu majetku a závazků se mi z účetní evidence objeví v položce úvěry 40 000,-- (kontokorent) a nevím kde by se mi měl promítnou úvěr 400.000,--
    Předem děkuji všem kdo mi pomohou.

Iva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2006 18:07

Docent (neregistrovaný)

Re: účtování o úvěru-spěchá
      Já bych začal jednoduchou tezí, že v DE "účtujete" o pohybech peněz. Takže samotné podepsání úvěrové smlouvy není důvod k operacím v Pohodě. Maximálně, pokud se jedná o úvěrový účet, si v Nastavení přidáte další Bankovní účet. Pokud jde o kontokorent, neuděláte nic.
      Pak budete účtovat již o pohybech. Doufám, že čerpáte úvěr převodem na BÚ, že z něj neplatíte rovnou faktury dodavatelům, to by bylo komplikovanější. Příjem na BÚ naúčtujete jako fpNúvr, na tom úvěrovém účtě bych si dal jen bez kontace stejnou částku jako výdaj, tam nás zajímá jen stav čerpání a splácení, všechny výdaje i příjmy jsou nedaňové.
      Splácení úvěru bych na BÚ účtoval:
      a) jistina s předkontací gVNsú, úroky s předkontací 7 Vost, to máte dobře
      b) na úvěrovém účtě bych jen zapisoval příjmy splátek (jistiny), bez kontací
      c) kontokorent účtujte stejně jako pohyby na BÚ, on to vlastně je BÚ s povoleným debetem, jen navíc tam budou úroky, opět 7VOst

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).