Přechod na jiný SW

• (neregistrovaný)

8. 8. 2006 18:06

Budeme měnit v průběhu tohoto roku firemní software. Jak navážu na účetnictví toho starého.?

Předpokládám, že musím udělat pracovní uzávěrku stavu účtů, které si zadám do nového jako počáteční stavy a naklepu tam neuhrazené dodavatelské a odběratelské faktury.
    Nevadí, že v novém softwaru budou mít doklady (položky pokladny, faktury) jiné značení? - dříve kombilace písmen a čísel, teď jen číselné řady. Udělala bych nějaký doklad, že dokladová řada xxx pokračuje řadou xxx. Bude to stačit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2006 18:26

Docent (neregistrovaný)

Re: přechod na jiný SW
      Udělejte zápis, kde uvedete původní číselné řady a jaké jsou nové číslené řady, to musí stačit, pokud používáte v novém software jiná konta, udělejte si převodový můstek mezi původní a novou účtovou osnovou.

• 8. 8. 2006 18:45

Anonymní (neregistrovaný)

Souhlasím s tím, co již bylo uvedeno.
      Já bych při převodu dat z původního softwaru na nový postupovala takto:
      Dle nového softwaru bych zaúčtovala PS k 1.1.2006 a pak bych účtovala obraty dle sestav zpracovaných původním softwarem. Pokud budete používat jiný účtový rozvrh, pak, jak již bylo uvedeno, budete účtovat na nové účty podle převodového můstku. Rozhodně bych si jako PS nezaúčtovala konečné stavy k datu přechodu na nový software (alespoň tak jsem pochopila, že chcete postupovat)..

• 8. 8. 2006 18:54

Docent (neregistrovaný)

Já myslím že paní přejde třeba k 1.8.2006, nikoli k 1.1.. přejít k 1.1. by totiž nebyl vůbec žádný problém, tam byste nemusela řešit žádnou návaznost číselných řad. Nevím, kam by paní anonymní chtěla účtovat obraty původního software ? Uděláte pouze návaznost účtů, taky záleží, jaký máte software, třeba v Pohodě to mají vyřešeno přes Výchozí stavy účtů, samozřejmě ale přijdete o obraty, saldo (spárované), sklady. V starém softu uděláte uzávěrku a konečná obratovka vám musí sedět na počáteční v novém softu.

• 8. 8. 2006 19:03

Anonymní (neregistrovaný)

Uvedla jsem pouze, jak bych postupovala já. Já zastávám názor, že v hlavní knize k 31.12. daného roku bych měla mít PS k 1.1. a ne k datu zahájení účtování dle nového software a zrovna tak obraty na jednotlivých účtech za celý rok a ne pouze za dobu zpracování na novém softwaru. Toť vše.

• 8. 8. 2006 19:08

Docent (neregistrovaný)

Pokud to ten nový software umí, proč ne, souhlas, ale pokud jsou výchozí stavy účtů zadány a je dobře udělána uzávěrka v starém software, neměl by i tak být problém.

• 9. 8. 2006 8:46

Lenka (neregistrovaný)

Díky, díky moc. Jste skvělý! Domluvila jsem, že ti co nám ho budou instalovat, zadají stav účtů na začátku roku, pak nějakým jedním zápisem celkové obraty za období, kdy jsem jela ve starém softwaru a pak budu pokračovat v novém. Účty měnit nebudu, jen ty číselné řady - bude jich o 2 víc než ve starém softwaru.

• 9. 8. 2006 17:53

zuzik (neregistrovaný)

Který šílenec si u Vás vymyslel měnit SW v běhu roku, ten měl objednat takový SW se službami,které umožní mezi oběma SW komunikovat a data přetáhnout. Zkušenost mám, dělali jsme to taky a i když jsme se dost snažili a SW firma taky, tak to bylo teda sadomaso a těšila jsem se až najedu nový rok! Jen amatér si může myslet, že v půlce roku může udělat uzávěrku a najet počátečními stavy do nového účta ! To bych ho chtěla vidět, jak by na konci roku ručně sestavoval hlavní knihu, atd.

• 9. 8. 2006 18:45

Docent (neregistrovaný)

For zuzik :-)
      >Který šílenec si u Vás vymyslel měnit SW v běhu roku,
      >ten měl objednat takový SW se službami,které umožní
      >mezi oběma SW komunikovat a data přetáhnout. Zkušenost
      >mám, dělali jsme to taky a i když jsme se dost snažili
      >a SW firma taky, tak to bylo teda sadomaso a těšila
      >jsem se až najedu nový rok! Jen amatér si může myslet,
      >že v půlce roku může udělat uzávěrku a najet
      >počátečními stavy do nového účta ! To bych ho chtěla vidět, jak
      >by na konci roku ručně sestavoval hlavní knihu, atd.

když mi někdo mastí účto v Tichém-Ježkovi pod DOSem, to už nikam data nepřetáhnu :-). Souhlasím s vámi, že než se dát do účetnictví, musím přemýšlet dopředu, kdo a na čem mi to bude zpracovávat, to přebírání a rekonstrukce účetnictví za minulá léta po nějakém babrákovi, to je horor.
      A co se týká "Jen amatér si může myslet,
      >že v půlce roku může udělat uzávěrku a najet
      >počátečními stavy do nového účta ! To bych ho chtěla vidět, jak
      >by na konci roku ručně sestavoval hlavní knihu, atd.", to právě zvládne jen p r o f í k :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).