Ukončení smlouvy s účetním-prosíím

• (neregistrovaný)

9. 8. 2006 10:30

Dobrý den.Potřebuji poradit jak postupovat v případě, že k 1.8. jsme ukončili spolupráci s externím účetním. Máme od něj zpět doklady a část tiskových sestav za naše účto. Nechce nám však poskytnout na disketě či CD data ze softwaru pro případné kontroly atd. Máme právo tyto data od účetního požadovat i když se nejedná o náš sw(už máme koupený ten samý, takže nahrání by bylo možné).Prosím o rady a případné paragrafy v zákonech o které se můžeme opřít při vyžádání všeho co nám náleží.Děkuji moc za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2006 17:18

zuzik (neregistrovaný)

Re: ukončení smlouvy s účetním-prosíím
      Dělám účetní již řadu let a bohudíky se mi ještě nestalo, aby mi klient ukončil spolupráci v průběhu zdaňovacího období. Sama jsem ovšem již přebírala práci po jiném účetním v průběhu roku. Podle zákona o účetnictví si splnil Váš bývalý účetní svou povinnost tím, že Vám předal všechny doklady a k tomu i sestavy- pokladní deník, účetní (peněžní ) deník, sestavy pro DPH atd. Je jen jeho soukromou věcí, že tuto agendu zpracoval na svém SW a nikdo ho nedonutí, aby Vám na CD, disketě nebo jinak převedl data. Předpokládám, že pokud klient v polovině roku změní účetního, stalo se to na základě nespokojenosti s jeho prací a tudíž, že se asi nerozešli zrovna v dobrém. Jediné, co Vám mohu poradit je, abyste udělali to co já a to - podle sestav a dokladů znovu zaúčtovali položku po položce od začátku období do svého vlastního SW nebo do SW na kterém bude Vaše účetnictví nebo daň.evidence zpracovávána dále.

• 9. 8. 2006 18:38

Docent (neregistrovaný)

Re: ukončení smlouvy s účetním-prosíím
      Vždycky záleží na tom, jak máte postavenu s externím účetním smlouvu, pokud to máte podle mandátní smlouvy, podívejte se na § 566 a další OZ, tam jsou vymezeny povinnosti mandatáře. Pokud jste "jeli" jen tak bez smlouvy, máte nejspíš smůlu, jak píše kolegyně zuzik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).