Re: Lze získat OČR pro nemohoucího otce?
Není to ověřená informace, ale před lety mi onemocnělo dítě na chalupě v době dovolené a bylo mi řečeno, že kdybych chtěla OČR, tak mi ji můžel lékař napsat i na adresu chaty. Na OČR formulářích, pokud nejsou nové, je napsáno, že se jedná o ošetřování člena rodiny, o kterého se nemůže postarat nikdo jiný.Bohužel OČR je placena pouze po dobu 10 dnů. Další dny jsou nezaplacené, ale jde Vám pojištění. OČR Vám měla vydat nemocnice, kde jste si otce převzali. V.P.
Pan Ivoš se ptá ale na něco jiného. Podmínka pro ošetřování člena rodiny, v tomto případě otce, je ta, že s ním musí vést domácnost. Tím se podle mně rozumí, že s ním vedl domácnost ještě než nastala potřeba ošetřování, nejen po dobu ošetřování. Pokud vím, na formulářích se neuvádí místo, kde se budou po dobu ošetřování zdržovat a ani mně není známo, že by na OČR chodily nějaké kontroly. Jde o to, aby se shodovalo bydliště ošetřujícího a ošetřovaného - na to se sociálka nebo účetní zaměří. A pokud se bude shodovat, pak nárok je (na 9 kal. dní). Myslím, že pokud lékaři pan Ivoš řekne, že otec bydlel již nějakou dobu u nich (přestože trvale je hlášen jinde) a ten tam napíše tu adresu, tak to vyjde.
budu se muset p.Jiřko podívat - ale podle mne před dvěmi lety ta podmínka společné domácnosti byla u očrů zrušena - bylo vyhověno například otcům dětí třeba po rozvodu manželství,kdy matka již žila jinde a otec taky a pokud matka nemohla z důvodu nemoci se starat,tak otec si mohl vzít očr i bez této podmínky - navíc jsem v té době změny měla taky na "starosti" otce manžela - byl těžce nemocen a ptala jsem se na školení-mohla jsem si taky vzít očr na něj - i když jsem to nikdy neudělala...dcera je samoživitelka,onemocněla před rokem - otec vnučky s ní nežije ve společné domácnosti - ale donesl do práce rodný list a očr,potvrzený,že jeho dcera potřebuje ošetřování z důvodu onemocnění matky a vyplatili mu...
Ta podmínka domácnosti není a nebyla u vlastního dítěte do 10 let (např. otec bydlí jinde a nastane potřeba ošetřování jeho vlastního dítěte, které nemá 10 let. Tak tam se společná domácnost nevyžaduje). Ale jinak myslím stále platí, ale když to ověříte, tím lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2006 13:58
Prosím o radu,zda můžu mít OČR na mého 84letého otce,kterého jsme si vzali na 14 dní z nemocnice.Otec je zcela nepohyblivý,sám nevykoná žádné základní funkce, 3x týdně pro něho dojíždí sanitka na dialýzu.Jsem s ním na chalupě, tzn. mimo svoje trvalé bydliště.Otec je v nemocnici hospitalizován již skoro 1/2 roku. Mám nárok na placené OČR? Přpadně co musím splnit,abych nárok měl? Ve společné domácnosti jsme s otcem nežili.V případě,že bych OČR na otce dostal,musí být adresy (moje i otce) stejné? A může tam být napsaná adresa chalupy,kde s ním nyní jsem?Ověřuje si nějak toto OSSZ?
Děkuji Vám za odpovědi.