Re: Kur. rozdíl
To je pěkně blbá kombinace, prodávat v tuzemsku za EUR a pak stejně chtít dorovnat platbu na koruny, to vidím teď poprvé. Ovšem co je ujednáno, to platí, podívejte se jak to máte smluvně ujednáno a pokud takto, tak jim to doplaťte, napište, ať jdou do pr.....víte kam, a ať vám tedy rovnou fakturují v korunách :-))) a najděte si jiného dodavatele, normálního :-)))
Neposílají, jen po nás vymáhají doplatek. Když jim to budem platit v korunách, tak to zas nebude souhlasit nám, máme zaúčtováno naším kurzem a tím pádem i jinak vychází koruny. A nevím, jak by se na to tvářil FÚ, kdyby jsme u téhle firmy udělali výjimku a drželi se jejich kurzu i účetně...
Ano, pro FU máme odvody správně-tj. podle nich,ale pro účetnictví máme svůj kurz(používáme měsíční a podle data, kdy k nám faktura dojde zaúčtujeme).To nemá s DPH nic společnýho, to je úč. kurz. A tímto kurzem se lišíme od jejich. Přece do účetnictví nemůžu dávat jejich kurz, musím mít stanovené svoje směrnice. Nebo se pletu?
ja fakt nevim - zrovna nedavno jsem tu presne na toto tema diskutovala s jednou tazatelkou (nebyla jste to nahodou vy? ;)))
Ja tvrdila, ze ucetni kurz mate stanoveny pro prepocet zahranicnich faktur, tuzemske faktury uctujete ve stejne vysi jako je uvedeno na fakture (defakcto pouzijete jejich kurz - ale kdyby tam zadny kurz nebyl a byla faktura pouze v Kc, tak na tim nepremyslite..)
Ani nevim, jak bych to delala prakticky - mit 1 fakturu zauctovnou se 2 castkama - jednu pro DPH a jednu do ucetnictvi... ale to uz je muj problem ;)))
Aby to nedopadlo tak, jak píše Martina, že i když si pořídí došlou fakturu jejich kutzem, oni si došlo úhradu stejně přepočtou znovu svým kurzem a budou i tak požadovat doplatek :-).
Já myslím, že pokud to nemají takto v smlouvě s nimi dohodnuto (myslím to doplácení kurzu), že bych se na ně vykašlal s poukazem na to, že cena byla dohodnuta v EUR, tu jim řádně zaplatili a nějaké jejich kurzové rozdíly je nezajímají.
Mně jde o to, že bychom se měli snažit hlavně pomoci tazatelce, pak se tu rozvine sice velmi zajímavá a podnětná debata, ale neměli bychom zapomínat na to, co je tazatelčin hlavní problém a to je ten, jestli má požadavek dodavatele mlčky strpět, nebo se nějak bránit :-)
>Mně jde o to, že bychom se měli snažit hlavně pomoci
>tazatelce, pak se tu rozvine sice velmi zajímavá a
>podnětná debata, ale neměli bychom zapomínat na to, co je
>tazatelčin hlavní problém a to je ten, jestli má
>požadavek dodavatele mlčky strpět, nebo se nějak bránit :-)
ale to samozrejme, to uz je ale dle meho (i podle me i dle tazatelky) vyreseno.... sam jste napsal mj. odpoved, ktera netreba rozebirat dal a dal:
Ovšem co je ujednáno, to platí, podívejte
>>>>se jak to máte smluvně ujednáno a pokud takto, tak
>>>>jim
>>>>to doplaťte,...
Tak to proste je. Pokud to maji ve smlouve, tak s tim nic nenadelaji (psala jsem to i o par radek vyse....)
Nicmene pak jsme se s puvodni tazatelkou zapletly do debaty (zacala jsem dalsi vetev, pokud se nemylim ;) - a to i z duvodu, ze jsem tu 1. debatu povazovala za uzavrenou), jakym kurzem prepocitavat tu fakturu - takze si myslim, ze z debaty vyvstanul dalsi dotaz/problem, ktery ji take zajimal...
Docela mě zaujalo to účtování. Máme stanoveno účtování měsíčním pevným kurzem, opravdu rozlišuji tuz. a zahr. dodavatele? Já se tuzemských držím pouze DPH a účetně účtuji jak zahr., tak i tuzemsky svým kurzem... Tak jsem opět zmatená. Program nám umožňuje dvojí kurzy, v úč.deníku zaúčtuji svým kurzem, v doplnění evidence zadám pro účely FU jejich DPH a základ
U nás jsme tyto fa=DD zadávali v Kč, tak jak je vyčísleno. Platba v EUR je pouze dohodnutý způsob úhrady(vyrovnání závazku). Když je na fa uvedeno, že xx Kč = yy EUR, tak zaplatíme yy EUR a závazek je vyrovnán a rozdíl v Kč je KR. Ale je nutné se podívat do smlouvy co si obchodníci dohodli. Pokud trvají na úhradě v hodnotě Kč tak mi uniká důvod proč chtějí platit v EUR. Většinou to bývá protože mají ceny v EUR a na Kč to přepočítávají jen kvůli DPH.
Fa vystavená v EUR je také splatná v EURECH. výše o korunách je pouze doplňující informace. Protistrana si nárokuje DPH ve výši, kterou jsme odvedli. Pokud si žádá dorovnání korunové výši, pak mají problém oni a měly by požadovat fa vystavené v CZK. Fa v EUR - uhrazena v EUR (na EUR účet) - každý si proúčtuje kurzový rozdíl (ať už je to ztráta, nebo zisk) - DPH stejné (odvod = nárok).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2006 8:29
Jedna česká firma se kterou obchodujeme v EUR (náš dodavatel) po nás chce i kurzové rozdíly z faktur. Vystaví nám fakturu v EUR, kde má svůj používaný kurz. My jim zaplatíme požadovou částku v EUR a zaúčtujeme si svůj kurzový rozdíl. Ona si ty EUR přijme svým kurzem a vymáhá po nás případný nedoplatek vzniklý kur.rozdílem v Kč. Myslím, že nemá na to právo, ale nejsem si 100% jistá...