Re: Kur. rozdíl
To je pěkně blbá kombinace, prodávat v tuzemsku za EUR a pak stejně chtít dorovnat platbu na koruny, to vidím teď poprvé. Ovšem co je ujednáno, to platí, podívejte se jak to máte smluvně ujednáno a pokud takto, tak jim to doplaťte, napište, ať jdou do pr.....víte kam, a ať vám tedy rovnou fakturují v korunách :-))) a najděte si jiného dodavatele, normálního :-)))
Neposílají, jen po nás vymáhají doplatek. Když jim to budem platit v korunách, tak to zas nebude souhlasit nám, máme zaúčtováno naším kurzem a tím pádem i jinak vychází koruny. A nevím, jak by se na to tvářil FÚ, kdyby jsme u téhle firmy udělali výjimku a drželi se jejich kurzu i účetně...
Ano, pro FU máme odvody správně-tj. podle nich,ale pro účetnictví máme svůj kurz(používáme měsíční a podle data, kdy k nám faktura dojde zaúčtujeme).To nemá s DPH nic společnýho, to je úč. kurz. A tímto kurzem se lišíme od jejich. Přece do účetnictví nemůžu dávat jejich kurz, musím mít stanovené svoje směrnice. Nebo se pletu?
ja fakt nevim - zrovna nedavno jsem tu presne na toto tema diskutovala s jednou tazatelkou (nebyla jste to nahodou vy? ;)))
Ja tvrdila, ze ucetni kurz mate stanoveny pro prepocet zahranicnich faktur, tuzemske faktury uctujete ve stejne vysi jako je uvedeno na fakture (defakcto pouzijete jejich kurz - ale kdyby tam zadny kurz nebyl a byla faktura pouze v Kc, tak na tim nepremyslite..)
Ani nevim, jak bych to delala prakticky - mit 1 fakturu zauctovnou se 2 castkama - jednu pro DPH a jednu do ucetnictvi... ale to uz je muj problem ;)))
Aby to nedopadlo tak, jak píše Martina, že i když si pořídí došlou fakturu jejich kutzem, oni si došlo úhradu stejně přepočtou znovu svým kurzem a budou i tak požadovat doplatek :-).
Já myslím, že pokud to nemají takto v smlouvě s nimi dohodnuto (myslím to doplácení kurzu), že bych se na ně vykašlal s poukazem na to, že cena byla dohodnuta v EUR, tu jim řádně zaplatili a nějaké jejich kurzové rozdíly je nezajímají.
Mně jde o to, že bychom se měli snažit hlavně pomoci tazatelce, pak se tu rozvine sice velmi zajímavá a podnětná debata, ale neměli bychom zapomínat na to, co je tazatelčin hlavní problém a to je ten, jestli má požadavek dodavatele mlčky strpět, nebo se nějak bránit :-)
>Mně jde o to, že bychom se měli snažit hlavně pomoci
>tazatelce, pak se tu rozvine sice velmi zajímavá a
>podnětná debata, ale neměli bychom zapomínat na to, co je
>tazatelčin hlavní problém a to je ten, jestli má
>požadavek dodavatele mlčky strpět, nebo se nějak bránit :-)
ale to samozrejme, to uz je ale dle meho (i podle me i dle tazatelky) vyreseno.... sam jste napsal mj. odpoved, ktera netreba rozebirat dal a dal:
Ovšem co je ujednáno, to platí, podívejte
>>>>se jak to máte smluvně ujednáno a pokud takto, tak
>>>>jim
>>>>to doplaťte,...
Tak to proste je. Pokud to maji ve smlouve, tak s tim nic nenadelaji (psala jsem to i o par radek vyse....)
Nicmene pak jsme se s puvodni tazatelkou zapletly do debaty (zacala jsem dalsi vetev, pokud se nemylim ;) - a to i z duvodu, ze jsem tu 1. debatu povazovala za uzavrenou), jakym kurzem prepocitavat tu fakturu - takze si myslim, ze z debaty vyvstanul dalsi dotaz/problem, ktery ji take zajimal...
Docela mě zaujalo to účtování. Máme stanoveno účtování měsíčním pevným kurzem, opravdu rozlišuji tuz. a zahr. dodavatele? Já se tuzemských držím pouze DPH a účetně účtuji jak zahr., tak i tuzemsky svým kurzem... Tak jsem opět zmatená. Program nám umožňuje dvojí kurzy, v úč.deníku zaúčtuji svým kurzem, v doplnění evidence zadám pro účely FU jejich DPH a základ
U nás jsme tyto fa=DD zadávali v Kč, tak jak je vyčísleno. Platba v EUR je pouze dohodnutý způsob úhrady(vyrovnání závazku). Když je na fa uvedeno, že xx Kč = yy EUR, tak zaplatíme yy EUR a závazek je vyrovnán a rozdíl v Kč je KR. Ale je nutné se podívat do smlouvy co si obchodníci dohodli. Pokud trvají na úhradě v hodnotě Kč tak mi uniká důvod proč chtějí platit v EUR. Většinou to bývá protože mají ceny v EUR a na Kč to přepočítávají jen kvůli DPH.
Fa vystavená v EUR je také splatná v EURECH. výše o korunách je pouze doplňující informace. Protistrana si nárokuje DPH ve výši, kterou jsme odvedli. Pokud si žádá dorovnání korunové výši, pak mají problém oni a měly by požadovat fa vystavené v CZK. Fa v EUR - uhrazena v EUR (na EUR účet) - každý si proúčtuje kurzový rozdíl (ať už je to ztráta, nebo zisk) - DPH stejné (odvod = nárok).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
10. 8. 2006 8:29
Jedna česká firma se kterou obchodujeme v EUR (náš dodavatel) po nás chce i kurzové rozdíly z faktur. Vystaví nám fakturu v EUR, kde má svůj používaný kurz. My jim zaplatíme požadovou částku v EUR a zaúčtujeme si svůj kurzový rozdíl. Ona si ty EUR přijme svým kurzem a vymáhá po nás případný nedoplatek vzniklý kur.rozdílem v Kč. Myslím, že nemá na to právo, ale nejsem si 100% jistá...