Leasing aut-prosim o radu

• (neregistrovaný)

10. 8. 2006 17:56

prosim o radu,jak fakturovat leasing,ktery firma A se svolenim leasingovky pronajima firme B.firma A ma dan.evidenci,firma B podvojne ucetnictvi.Chci se ujistit,jestli mam spravny postup:firma A plati leasingove splatky,ktere prefakturuje firme B.Na konci roku si firma A uplatni akontaci do nakladu a prefakturuje firme B??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2006 18:06

Docent (neregistrovaný)

Re: leasing aut-prosim o radu
      To s tou přefakturací akontace se mi moc nelíbí, lepší by bylo, kdyby firma A poměrnou část akontace (měsíční) rovnou přičetla k částce pravidelné měsíční splátky a vyfakturovala firmě B každý měsíc částku nájemného již o poměrnou část akontace vyšší. Sama by si pak jak píšete uplatnila třeba příslušnou roční část akontace jednorázově do nákladů, to už je jedno, měsíčně nebo ročně. Daňově i finančně to vyjde na stejno a nevypadalo by to tak divně.

• 10. 8. 2006 18:19

zuzik (neregistrovaný)

Re: leasing aut-prosim o radu
      V tomto případě bych spíš volila jako formu nájemní smlouvu, ale nevím jakou dohodu má firma A s leas.spol.

• 10. 8. 2006 21:55

michal (neregistrovaný)

ještě michal dotaz na docenta a zuzika
      děkuji Vám oběma,ale mám znovu dotaz.Leasingovka souhlasí s pronájmem aut :.....tak je to stručně-smlouva.Je to dobrý nápad s přefakturací měs.akontace-p.docent,i s nájemní smlouvou-p.Zuzik,protože,já to přefakturovávám jako leasing.splátku,ale vzniká problém,když budu vlastně přefakturovávat z firmy A do firmy B akontaci-tak i s DPHže? :(( To jsem si dodnes neuvědomil a vzniká mi problém kvůli DPH(funguje to již 3 měsíce)Jedná se o 2 nákladní auta,kde měs.leasing je 2x60tis.Bože,mě klepne,prosím poraďte mi ještě,ať nejsem za neznala a nepříjdu o chlebíček.(majitel f.A i f.B je stejný člověk....) Děkuji

• 10. 8. 2006 22:12

Docent (neregistrovaný)

Re: ještě michal dotaz na docenta a zuzi
      Jak říkám, mezi A a B to smluvně neošetřovat jako přefakturaci leasingu, ale jako klasický nájem auta. Výše nájemného přitom bude součtem pravidelné měsíční splátky a příslušné měsíční části akontace, ale bude to fakturováno jako jedna částka, nerozdělovat na dvě !!! Pokud se jedná o nákladní auta a jste plátcem DPH, pak pronájem auta je služba se sazbou 19 % DPH. Předpokládám, že na vstupu si A uplatňuje z nájemného odpočet DPH, stejně tak si ho uplatnila i z akontace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).