Jak účtovat...

• (neregistrovaný)

11. 8. 2006 10:34

Přeji pěkný pátek, chci si jen ověřit účtování. Mám daňový doklad na opravu stroje. Uhradil ji hotově jeden ze společníků, ale úhrada se mu nevyplatila a on si to nechal jako půjčku firmě. Můžu to zaúčtovat 511+343/365? A evidovat v ost.závazcích? Nebo to rozepsat na 511+343/321 a pak VÚD (půjčka společnosti) jako 321/365? Děkuji S.L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2006 11:23

bdm (neregistrovaný)

Re: Jak účtovat...
      *** Volila bych ten druhý způsob s tím, že by k tomu byla doložena smlouva o půjčce a podle toho zda dlouhodobá nebo krátkodobá bych zaúčtovala. Podle Vás asi krátkodobá, pak ten 36x ***

• 11. 8. 2006 11:36

Docent (neregistrovaný)

Tohle je dobré téma, co se týká té kontace, ta je jasná, jak píše bdm, ale pokud jde o to "sepisování" smluv o půjčce :-). Oblíbený případ, firma má sem tam problémy s CF, tak společníci nakupují cokoli (PHM, materiál, majetek..) na svoje soukromé karty. A nosí jeden paragon (fakturu) za druhou. Všechno se to v účtárně láduje na 365 a jednoho dne zjistí firma, že dluží společníkovi melouna a to bez jakékoli písemné smlouvy :-).

• 11. 8. 2006 11:40

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, to mi povídejte :-)))) Právě proto jsem pro to "přeúčtovávání" z dodavatele na společníka na základě smlouvy a ne naprudko na 36x :-)) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).