Re: Prosba - pro paní LeuX a Evu M.
Klidně si používejte a argumentujte, mě to nevadí. Jen si každý musí obhájit to své a prosadit si svou pravdu.
Re: Prosba - pro paní LeuX a Evu M.
Paní LeoX, děkuju vám za věcný a přínosný příspěvek - na rozdíl od leckterých zbytečných v té šíleně dlouhé diskuzi.
Paní Jano F., o mazání jsem přemýšlela :-( Teď ale nemám čas ani sílu hrabat se v tom balastu, který stále bobtná - máme tu návštěvu a nemůžu sedět hodiny u PC. Smazat všechno by bylo rychlé, ale zase by to byla škoda, jsou tam podnětné myšlenky. Jenže vyzobávat pracně zrnka poznání z toho threadu je téměř nemožné. Navíc ten thread stále bují jak rakovina :-( Promiňte prosím to přirovnání, ale někdy si připadám, že se z titulu moderátora musím hrabat ve sr*čkách :-( a vůbec mě to netěší. Už aby tady bylo víc moderátorů!!!
Re: Kopie příspěvku 1.část
Asi budu některými také "kamenována", ale trochu praktického přístupu k té sáhodlouhé a téměř nepřehledné diskusi. Nečekejte univerzální návod, ten neexistuje.
Když vyjdeme ze skutečnosti, čím je upraveno vedení DE (§ 7b ZDP při respektování ostatních souvisejících ustanovení ZDP s několika odkazy na ZÚ a vyhl. 500/02), zjistíme, že pravidla jednoduše téměř neexistují.
Musíme vycházet především z toho, že důkazní povinnost je na poplatníkovi. A jaké důkazy si zvolí, je také jen na něm (z.č.337/1992 Sb.).
Další, dosti významnou skutečnosti, je to, že za vedení DE nemůže být udělena pokuta dle ZÚ.
Ale zpět k DE a zásobám:
* obsahové vymezení - o tom snad není sporu
* ocenění nakupovaných zásob - pořizovací cena
* zjištění skutečného stavu zásob - k poslednímu dni zdaň.období
* povinnost vedení skladové evidence - není
* povinnost vedení skladových karet - není
* průkazní povinnost - v plném rozsahu
Jak se s tím vyrovnat? V různých firmách různě. Pro někoho není problém vést skladové karty - ručně nebo v PC (dobrovolně), na nich uvést pořizovací i prodejní cenu, jiní (technicky, případně finančně zdatnější) toto řeší evidencí přes čárové kódy s tím související evidenci. Pak je spousta takových, kteří nevedou nic a spokojeně si žijí (možná do nejbližší daňové kontroly) a pak ti, kteří to dělají jinak.
Autor zprávy: LeaX
Čas zápisu: 11.8.2006 10:24 z adresy 85.71.13.xxx
Re: Kopie příspěvku 2.část
Pokračování:
"Jinak" to dělají především v maloobchodech - karty nepřichází v úvahu, takže jak prokázat? Nejspíš stále diskutovaná kontrola korunou, což je relativně nejspolehlivější metoda, pokud se ovšem sledují veškeré slevy a podobné výkyvy. Na faktuře mám pořizovací cenu (nebo ji dopočítám a vyhovím § 7b), dále ocením v prodejní ceně (tímto doložím i rozdíl) a sleduji ve snaze co nejlépe splnit svou průkazní povinnost. Na konci roku udělám fyz. inventuru - ta se dá dělat jen v prodejních cenách (kdo tvrdí opak, tak nikdy nedělal inventuru), žádné souběžné sledování pořizovacích cen u fyz. inventury nepřichází prakticky v úvahu - stačí jen když mám stejnou dodávku v průběhu doby za 2 ceny. Porovnám účetní a fyzický stav, zohledním případné ztratné, snad se nedostanu až na úroveň manka, možná u někoho vznikne i přebytek. Fyzický stav zásob v prodejních cenách přepočtu na cenu pořizovací, kterou uvedu do příslušné kolonky daň. přiznání.
Každý ať si dělá dle svého, avšak znovu připomínám prokazovací povinnost.
Autor zprávy: LeaX
Čas zápisu: 11.8.2006 10:25 z adresy 85.71.13.xxx
ZAMYKÁM DISKUZI Vedení skladu 9/8 a dále
Upozornění! Diskuze o skladech je už příliš dlouhá, přičemž nedůležité informace a různý balast výrazně převažují nad relavantními odbornými poznatky. Proto tímto virtuálně zamykám tuto diskuzi a upozorňuju, že další příspěvky do tohoto threadu budou mazány! Obdobně budu muset postupovat v případě, že podobná diskuze se rozvine někde jinde, tak se prosím kroťte :-)
---
Originál tohoto příspěvku je uveden zde
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=239147
jenže ujel příliš dolů, takže ho kopíruju sem.
Prosím vezměte to na vědomí a nereagujte, ať se to dále neprotahuje tam či někde jinde. Už to stačilo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
11. 8. 2006 11:47
Paní Leo děkuji vám nevýslovně za váš příspěvek k vedení skladu. Ani netušíte jak jsem zajásala, když jsem dole v té diskuzi objevila vaše jméno. A to bez ohledu na obsah, takto seriózně vyjádřený názor bych přijala i kdyby byl zcela opačný.
Pokládám ho za tak zásadní a důležitý, že bych nerada, aby byl případně spolu s tou diskuzí smazaný - myslíte, Evo M., že bych ho mohla v případě smazání té diskuze zkopírovat sem nahoru? A paní Leo nevadilo by vám to, prosím? Jana F.