Re: Prosba - pro paní LeuX a Evu M.
Klidně si používejte a argumentujte, mě to nevadí. Jen si každý musí obhájit to své a prosadit si svou pravdu.
Re: Prosba - pro paní LeuX a Evu M.
Paní LeoX, děkuju vám za věcný a přínosný příspěvek - na rozdíl od leckterých zbytečných v té šíleně dlouhé diskuzi.
Paní Jano F., o mazání jsem přemýšlela :-( Teď ale nemám čas ani sílu hrabat se v tom balastu, který stále bobtná - máme tu návštěvu a nemůžu sedět hodiny u PC. Smazat všechno by bylo rychlé, ale zase by to byla škoda, jsou tam podnětné myšlenky. Jenže vyzobávat pracně zrnka poznání z toho threadu je téměř nemožné. Navíc ten thread stále bují jak rakovina :-( Promiňte prosím to přirovnání, ale někdy si připadám, že se z titulu moderátora musím hrabat ve sr*čkách :-( a vůbec mě to netěší. Už aby tady bylo víc moderátorů!!!
Re: Kopie příspěvku 1.část
Asi budu některými také "kamenována", ale trochu praktického přístupu k té sáhodlouhé a téměř nepřehledné diskusi. Nečekejte univerzální návod, ten neexistuje.
Když vyjdeme ze skutečnosti, čím je upraveno vedení DE (§ 7b ZDP při respektování ostatních souvisejících ustanovení ZDP s několika odkazy na ZÚ a vyhl. 500/02), zjistíme, že pravidla jednoduše téměř neexistují.
Musíme vycházet především z toho, že důkazní povinnost je na poplatníkovi. A jaké důkazy si zvolí, je také jen na něm (z.č.337/1992 Sb.).
Další, dosti významnou skutečnosti, je to, že za vedení DE nemůže být udělena pokuta dle ZÚ.
Ale zpět k DE a zásobám:
* obsahové vymezení - o tom snad není sporu
* ocenění nakupovaných zásob - pořizovací cena
* zjištění skutečného stavu zásob - k poslednímu dni zdaň.období
* povinnost vedení skladové evidence - není
* povinnost vedení skladových karet - není
* průkazní povinnost - v plném rozsahu
Jak se s tím vyrovnat? V různých firmách různě. Pro někoho není problém vést skladové karty - ručně nebo v PC (dobrovolně), na nich uvést pořizovací i prodejní cenu, jiní (technicky, případně finančně zdatnější) toto řeší evidencí přes čárové kódy s tím související evidenci. Pak je spousta takových, kteří nevedou nic a spokojeně si žijí (možná do nejbližší daňové kontroly) a pak ti, kteří to dělají jinak.
Autor zprávy: LeaX
Čas zápisu: 11.8.2006 10:24 z adresy 85.71.13.xxx
Re: Kopie příspěvku 2.část
Pokračování:
"Jinak" to dělají především v maloobchodech - karty nepřichází v úvahu, takže jak prokázat? Nejspíš stále diskutovaná kontrola korunou, což je relativně nejspolehlivější metoda, pokud se ovšem sledují veškeré slevy a podobné výkyvy. Na faktuře mám pořizovací cenu (nebo ji dopočítám a vyhovím § 7b), dále ocením v prodejní ceně (tímto doložím i rozdíl) a sleduji ve snaze co nejlépe splnit svou průkazní povinnost. Na konci roku udělám fyz. inventuru - ta se dá dělat jen v prodejních cenách (kdo tvrdí opak, tak nikdy nedělal inventuru), žádné souběžné sledování pořizovacích cen u fyz. inventury nepřichází prakticky v úvahu - stačí jen když mám stejnou dodávku v průběhu doby za 2 ceny. Porovnám účetní a fyzický stav, zohledním případné ztratné, snad se nedostanu až na úroveň manka, možná u někoho vznikne i přebytek. Fyzický stav zásob v prodejních cenách přepočtu na cenu pořizovací, kterou uvedu do příslušné kolonky daň. přiznání.
Každý ať si dělá dle svého, avšak znovu připomínám prokazovací povinnost.
Autor zprávy: LeaX
Čas zápisu: 11.8.2006 10:25 z adresy 85.71.13.xxx
ZAMYKÁM DISKUZI Vedení skladu 9/8 a dále
Upozornění! Diskuze o skladech je už příliš dlouhá, přičemž nedůležité informace a různý balast výrazně převažují nad relavantními odbornými poznatky. Proto tímto virtuálně zamykám tuto diskuzi a upozorňuju, že další příspěvky do tohoto threadu budou mazány! Obdobně budu muset postupovat v případě, že podobná diskuze se rozvine někde jinde, tak se prosím kroťte :-)
---
Originál tohoto příspěvku je uveden zde
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=239147
jenže ujel příliš dolů, takže ho kopíruju sem.
Prosím vezměte to na vědomí a nereagujte, ať se to dále neprotahuje tam či někde jinde. Už to stačilo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2006 11:47
Paní Leo děkuji vám nevýslovně za váš příspěvek k vedení skladu. Ani netušíte jak jsem zajásala, když jsem dole v té diskuzi objevila vaše jméno. A to bez ohledu na obsah, takto seriózně vyjádřený názor bych přijala i kdyby byl zcela opačný.
Pokládám ho za tak zásadní a důležitý, že bych nerada, aby byl případně spolu s tou diskuzí smazaný - myslíte, Evo M., že bych ho mohla v případě smazání té diskuze zkopírovat sem nahoru? A paní Leo nevadilo by vám to, prosím? Jana F.