Re: cestovné - společník s. r. o.
*** Jště mi řekněte, zda má nějakou písemnou smlouvu se společností a má v ní ošetřeny cestovní náhrady ***
*** Podle mě přesně tak je to správně - zeptat se dříve než pak něco hasit :-))) Takže si dovolím dvě rady:
1) Smlouvu na výkon fukce (popř. mandátní), kde mimo jiné bude zakotveno, že jednatel má nárok na cestovní náhrady dle zákona o cest. náhradách
2) Pokud přímo ve smlouvě nebude uvedena odměna za práci pro společnost (může být, že o odměně vždy rozhodne až VH), jednou za čas mu nějakou (třeba malou) odměnu dát.
Těmito dvěma úkony jednatele jednoznačně zařadíte do pozice zaměstnance a bude mít nárok na všechno jako zaměstnanec. ***
děkuji
Ještě se Vás dovolím požádat o radu. Tento pán chce, abych mu vedl účetnictví, a spoustu dalších věci. Jinými slovy zařizovat, aby jeho firma fungovala a spravovat ji se vším všudy. Je totiž velice zaneprázdněn. Hledal jsem nejvhodnější řešení jak se do jeho společnosti začlenit. Napadlo mě uzavřít DPČ na vedení účta a stát se prokuristou. Napadá vás nějaké lepší řešení? Každý váš názor a připomínka mi velice pomůže. Také Vás poprosím v jakém rozsahu by se mohla pohybovat adekvátní odměna.
Děkuji
*** No tak to je otázka :-))) Těžko soudit, kam až Vás pustí - prokurista skoro pán a vládce :-))), taktéž byste pak mohl být jednatelem Vy - ale asi tak daleko nebude chtít - nevím. Ale může Vás přece zaměstnat do nějaké pozice, ve které Vám určí některé pravomoci. To je vážně těžká otázka :-)) ***
*** Vy jste mi dárek :-)))))...tak to už vůbec nevím. Netuším, co vše můžete mít na starosti, čím se firma bude zabývat a kolik času Vás to bude stát. Pokud Vám to zabere veškerý "pracovní čas" (jedinné zaměstnání), pak by Vás ta práce měla uživit tak, abyste ještě nějakou bokem nemusel shánět :-))) Nevím taky, jaký máte vztah s tím dotyčným - jak moc Vás chce a potřebuje. Řekla bych asi tak: řekněte si tolik, aby v případě domlouvání, jste z té ceny mohl trošku uhnout :-)))) ***
Re: ......
*** Dohody, konané mimo PP, mají svá pravidla a mantinely. Pokud se do nich vejdete, vadit nemohou. Ale podle toho, jak jste tu náplň podal, bych řekla, že se do nich nevejdete. Zdr. si stejně platit musíte a pokud nechcete být nemocensky a důchodově pojištěn, je to vcelku Vaše věc. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 8. 2006 12:26
Pan C. je jediným společníkem s. r. o. a neustále cestuje po ČR. Samozřejmě za účelem výkonu činnosti, která je předmětem podnikání s. r. o. Jak je to s daňovou uznatelností nákladů za cestovné a ubytování. A hlavně se chci zeptat jestli také vzniká nějaký nárok na stravné, nebo jak je to s tím co na cestě utratí za jídlo???
Děkuji za všechny odpovědi
Tony