Re: Daňová evidence - sportovec
*** Řekla bych, že k tomuto účelu je Excel daleko vhodnější než programy, která Vás nutí k operacím, které nepotřebujete, nechcete a jen Vás matou :-))))) ***
Souhlasím, i když někomu se i tohle lépe dělá v jednoduchém programu. Taky jsem byla zastáncem tabulek v Excelu, ale letos mi kolikrát připadaly u někoho složitější, než přehledný program, kde se na nic nezapomene a je tam m.j. provázanost pohledávek a jejich úhrad.
Mimochodem na ty sportovce pozor, dali mi letos dost zabrat, myslím ta jejich DP :-) - správné zařazení činnosti pod příslušný § a z toho vyplývající paušál a povinnost minimálního základu daně ano/ne, dále "lahůdkou" je určit, zda činnost je soustavná a bude se platit sociální pojištění. Jana F.
Ja jsem vsechny prijmy hodil pod § 7 (hokejista), vydaje nebyly pausalem
Mel jsem to lehci, ze 4 mesice v tom roce studoval na VS, takze minimalni zaklad ne a na ČSSZ me rekli, ze sportovec neni cinnost soustavna tudiz nemusi platit soc. poj. (ale vim, ze s tim jsou problemy).
Tech prijmu a vydaju nema tolik, takze mu to vzdycky nejak spocitam, ale obdovuju vsechny ucetni a danare, kteri musi sledovat neustale zmeny a navic jim kazdy urednik rika neco jineho.
Ještě je na výběr §7/2/b (bez živnostenského listu) nebo §7/1/b (se živnostenským listem na činnost sportovců, nebo tak nějak). Rozdíl ve zdaňování by byl v případě, že byste přešel na paušál a po dvou letech v tom minimálním základu daně. Jana F.
§7/2/b - bez ŽL, nepodléhá minimálnímu základu daně, výdaje paušálem 40%, sociální povinné jen v případě soustavné činnosti
§7/1/b - ŽL ano, od 2.roku podnikání podléhá minimálnímu základu daně, výdaje paušálem 50%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 8. 2006 14:50
Zdravim,
znamy je prof. sporotovec a dostava penize na zakl. prof. smlouvy s klubem. Neuplatnuje vydaje pausalem, ale v realne vysi (nakup sport. obleceni, cestaky, pomerna cast za telefon atp.). Tzn. mel by vest danovou evidenci... Ptam se - staci, kdyz bude vest vsechny danove a nedanove vydaje, vydane faktury a cestaky v Excelu? Nebo musi vest klasicky penezni denik v nejakem programu ala Pohoda, Abra atp.?
Penize mu od klubu chodi na bezny ucet, musi tedy veskere pohyby na uctu zaznamenat pripadne do toho Excelu? Mam na mysli veskere vybery z bankomatu, platby v restauraci atp.? Zavazky zadne nema, majetek take ne.
Pripadne pokud nekdo mate nejaky mustr, muzete mi poslat na sharky20@seznam.cz?