Re: 20 % zálohová daň na brigádě x roční
¨
Proč by si podepisoval prohlášení, když si sám podává DP?
Takže když jsem pracoval u jednoho zaměstnavatele několik měsíců, prohlášení jsem podepsal. Vím, že si chci sám podat přiznání. A ted nastoupím k jinému zaměstnavateli, tak prostě nemusím prohlášení řešit? Budu moci uplatnit slevy?
To je hrůza..v té škole nic nenaučí :-))))
Buď si u nového zaměstnavatele podepíšete prohlášení a budou Vám strhávány zálohy podle toho, jaké slevy uplatňujete a Vy si po skončení roku sám podáte DP a provedete si tím něco jako roční zúčtování daně (které Vám jinak dělá zaměstnavatel). Při nepodepsaném prohlášení Vám budou strhávány vysoké zálohy (jako kdybyste žádné slevy neměl) a při podání DP Vám vyjde přeplatek na dani.
>>>>>>Když si sám podám přiznání, tak nezáleží na tom
>>>>>>jestli
>>>>>>jsem u svého zaměstnavatele podepsal nebo nepodpsal?
>>>>>
>>>>>Nezáleží.
>>>>
>>>>Takže když jsem pracoval u jednoho zaměstnavatele
>>>>několik měsíců, prohlášení jsem podepsal. Vím, že si
>>>>chci
>>>>sám podat přiznání. A ted nastoupím k jinému
>>>>zaměstnavateli, tak prostě nemusím prohlášení řešit?
>>>>Budu moci
>>>>uplatnit slevy?
>>>>
>>>>To je hrůza..v té škole nic nenaučí :-))))
>>>
>>>Buď si u nového zaměstnavatele podepíšete prohlášení
>>>a
>>>budou Vám strhávány zálohy podle toho, jaké slevy
>>>uplatňujete a Vy si po skončení roku sám podáte DP a
>>>provedete si tím něco jako roční zúčtování daně
>>>(které
>>>Vám
>>>jinak dělá zaměstnavatel). Při nepodepsaném
>>>prohlášení
>>>Vám budou strhávány vysoké zálohy (jako kdybyste
>>>žádné
>>>slevy neměl) a při podání DP Vám vyjde přeplatek na
>>>dani.
>>
>>Tak pokud si student vydělal jenom 10 tisíc, přiznání
>>si podá a zálohy dostane nezpět, je to tak?
>
>Ano. Nevím,zda jste to tady psali, ale pro jistotu připomínam, že toto platí jen tehdy, že si při nepodepsaném prohlášení vydělal v měsíci více než 5000 Kč hrubého. Pokud by si měsíčně vydělal 5000 hrubého nebo méně a nebylo by podepsané prohlášení, pak mu nebude sražena zálohová daň, ale srážková a ta je konečná, nevrací se.
O tom jsme tu nepsali, podle dotazu byla zálohová daň 20%. Ale hlavně jsme nenapsali - a to chci teď napravit -, že student může do 15. února příštího roku požádat svého posledního zaměstnavatele o roční zúčtování daní. Pak by nemusel podávat daňové přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 8. 2006 20:06
Pokud na brigádě (HPP) byla studentovi stržena 20 % zálohová daň z platu 10 000 (nebylo podepsáno prohlášení), může si student podat sám daňové přiznání (dříve typu A) a daň se mu na jaře vrátí z FÚ?
Díky