Souvztažnosti - prosím účetní o názory!
Asi vám nerozumím - co myslíte slovy "zachovat výsledovku"? To myslíte jako nepřevádět konečné stavy nákladů a výnosů na rozvahový účet? To by nešlo, účetní knihy se musejí uzavírat k poslednímu dni účetního období.
K použitým účtům se radši zatím nevyjádřím, slyšela jsem různé názory a "chytré" knížky mám v práci, kde budu až zítra. Doufám, že se zde do té doby ozve někdo, kdo už dělal závěrku ve sdružení podvojně. Mně to letos čeká poprvé. V pramenech, které mám teď při ruce, se píše o závěrkách u právnických osob, u indiv.podnikatele účtujícího podvojně, ale ani slovo o závěrce v účetnictví sdružení, které účtuje podvojně. Achjo.
Kolegové, kolegyňky, ozvěte se prosím a napište sem někdo souvztažnosti při uzávěrce sdružení a při rozdělení HV mezi členy. Tuším, že to bude souviset s účty 398,358,368 a 491...? Děkuji předem :-)
Re: Souvztažnosti - prosím účetní o názo
Paní Ireno, děkuji. Ještě dotaz: účet 398 k něčemu používáte nebo ne? Pokud ano, prosím k čemu? :-)
Ahoj,
mně tolik nešlo o čísla účtů, spíš o to, že jsem převzala sdružení 2 podnikatelů, kde paní přede mnou ke konci roku rušila výsledovku tím, že N a V účty převedla proti 3x nebo 4x (teď nevím z hlavy). Takže výsledovka k 31.12. už neexistuje a na FU se s DP dává jen rozvaha., kde není klasicky vidět HV (na 431) z minulého roku. Mně šlo o to jestli je tato operace nezbytně nutná (i kvůli pracnosti převodu jednotl.analytik) nebo zda můžu HV rozdělit až v dalším roce.
Díky za další názory, kdo už máte zkušenosti s účtováním sdružení v PÚ.
Jana S.
HV nemůžete rozdělovat v příštím roce, protože účastníci sdružení musí svůj podíl zdanit za běžný rok.
Pokud má někdo zájem o účtování závěrky ve sdružení, nechť uvede svůj mail. Je toho přes polovinu strany A 4 drobným písmem, a to proto, že neumím vysvětlovat stručně, nýbrž stylem "uchopíte tužku do pravé/levé ruky"-
Pane Emile, prosím!
Pane Emile, prosím o zaslání toho materiálu, budu Vám vděčná. Závěrku pro sdružení FO podvojně budu letos dělat poprvé, informací nemám mnoho a ještě nejsou jednotné. Proto sháním praktické zkušenosti. Běžné účtování není problém, ale potřebovala bych objasnit specifika závěrky sdružení. Předem moc děkuju :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 8. 2006 23:43
Prosím o radu nebo názor, existuje nějaká vyhláška, předpis apod., která určuje, že na konci zdaňovacího období se musí výsledovka ve sdružení "vyrušit" proti účtu 368xxx(nebo 365 )? Takže do dalšího roku není HV na účtu 431 ale už je zohledněn na účtu 368xxx (365)?
Lze zachovat výsledovku a HV rozpustit v dalším roce z úč. 431 na analytiky (368xxx,365xxx atd.) jednotlivých účastníků sdružení?
Díky za názory
Jana S.