Černá dovolená

• (neregistrovaný)

14. 8. 2006 10:51

Dobrý den, potřebovala bych radu. V naší firmě máme kromě zákonné dovolené navíc nárok na tzv. černou dovolenou max. 5 dni v roce, kterou si zaměstnanci mohou vyčerpat na zařízení rodinných záležitostí (nejenom těch, které jsou vyjmenovány v zákoníku práce jako překážky na straně zaměstnance. V tom daném dni dle docházky pracují (i když jsou třeba doma). Potřebovali bychom to nějak ošetřit v případě, že by měli nějaký úraz. Majitel mi tvrdí, že si to zaměstnanci budou psát jako placené volno s překážkou na straně zaměstnavatele, ale já osobně si myslím, že toto volno si mohou vybrat pouze na překážky vyjmenované v zákoníku práce. Vzhledem k tomu, že jsme malá firma s 15 zaměstnanci (všichni vykonáváme kancelářské práce), tak nevím zda si můžeme někde uvést, že máme třeba o 5 dní dovolené více, když třeba nemáme ani kolektivní smlouvu (samozřejmě nemáme odbory) nebo zda by to šlo nějak upravit i vnitřním předpisem a v tom případě, zda by to šlo dávat do nákladů.. Poradí mi někdo, jak tuto záležitost vyřešit nebo zda toto někdo již řešil?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2006 11:00

anonymous (neregistrovaný)

Re: černá dovolená
      Přakážky na straně zaměstnavatele ZP neřeší (myslím tím důvody), takže proč ne. A více dovolené, taky v tom nevidím problém.

• 14. 8. 2006 11:08

JitkaS (neregistrovaný)

A co § 102 Zákoníku práce ?
      § 102
      (1) Základní výměra dovolené činí čtyři týdny.
      (2) V kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu lze zaměstnancům zaměstnavatelů, kteří provozují podnikatelskou činnost, prodloužit dovolenou o další týdny nad výměru uvedenou v odstavci 1. Zaměstnancům zaměstnavatelů, kteří neprovozují podnikatelskou činnost, přísluší dovolená o jeden týden delší než výměra uvedená v předchozích odstavcích.

• 14. 8. 2006 11:29

JJ. (neregistrovaný)

Určitě vnitřním předpisem, kde stanovíte dovolenou o týden delší než je nárok dle ZP. Potom ovšem může vzniknout problém při náhradách dle ZP, např. volno na svatbu, pohřeb, nutné ošetření lékařem apod. Váš zaměstnavatel si musí ujasnit, zdali vám poskytne týden dovolené navíc a k tomu bude respektovat ZP při náhradách mzdy. Černá dovolená není vhodná, mohl by vás postihnout Úřad práce.

• 14. 8. 2006 11:59

Martina (neregistrovaný)

Re: ještě jednou dotaz černá dovolená
      A jakým způsobem by to šlo tedy vyřešit v případě, že zaměstnavatel nebude chtít přistoupit na 5 týdnů dovolené ve vnitřním předpise, ale bude chtít prosadit to již zmiňované placené volno (když samozřejmě k němu nemáme žádný podklad ani žádný zákoníkem stanovený důvod)? A může vůbec zaměstnavatel poskytnout placené volno na cokoliv? Šlo by to popř. obejít jiným způsobem, aby na to nemusela být vybírána stanovená dovolená a zaměstnavatel by byl krytý v případě úrazu zaměstnance? Jedná se mi o to, že zaměstnavatel bude chtít nějaký konkrétní důkaz, že placené volno může poskytnout v tom a v tom případě. Děkuji za odpověď.

• 14. 8. 2006 12:13

Jiřka (neregistrovaný)

Re: ještě jednou dotaz černá dovolená
      Podívejte, Zákoník je tak zastaralý, že se podle něho v dnešní době spousta věcí už nedá řídit.Žádný kontrolní orgán se na soukromého zaměstnavatele nebude zlobit za to, že svým zaměstnancům poskytuje více volna s náhradou mzdy, než uvádí ZP. Četla jsem, že některé firmy už takovéto volno na vyřízení soukromých záležitostí nebo na vyležení se z rýmy bez nutnosti mít neschopenku, poskytují. Vytvořte vnitřní předpis, kterým definujete poskytnutí tohoto volna. Pokud si zaměstnanec v době čerpání tohoto volna přivodí nějaký úraz, pak zamozřejmě nepůjde o úraz pracovní, protože měl zaměstnavatelem odsouhlasené volno s náhradou mzdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).