Re: předčasné doplacení leasingu
do starších dotazů jsem koukala, ale nebylo mi to úplně jasné. znamená to, že pokud finanční pronájem netrval alespoň 36 měsíců, musím všechny splátky z nákladů vyhodit i za minulá léta? a pak místo nich použít odpisy?
Pokud bych to ukončení provedla např. až po 37 měsících, nájemné mi v nákladech zůstane. ale jak potom promítnout do nákladů tu cenu, kterou leasingovce uhradím?
děkuji mnohokrát za radu
*** §24/5 mluví o ceně - a s tou Vám asi nikdo nepomůže - tu si musíte spočítat sama. Pokud tuhle podmínku nesplníte a nájemné nemůže zůstat v nákladech, budete muset o ně zvýšit ZD a uhrazené nájemné Vám pak vstoupí do pořizovací ceny auta - to v případě FO. ***
Jsme s.r.o. Pokud bych např. ukončila leasing po 20ti měsících a leasingovka mě nechala doplatit 150 000,-, zůstatková cena v případě odpisování by byla 70 000,-. Auto prodám za 200 000,-.
Nájemné za minulé roky by zůstalo daňově uznatelné vzhledem ke splnění podmínky zůstatkové ceny a ceny prodejní. Těch 150 000 by pro mě bylo rovněž daňovým nákladem a zdanila bych tedy 200 000-150 000? je to správně?
ještě prosím poslední dotaz
a) §24 odst. 6 hovoří o tom, že do nákladů můžu dát poměrnou část nájemného nebo skutečně zaplacené nájemné. Tzn. že když poměrná část je např. 15 000 a splátka 13 000, můžu dát do nákladů jen těch 13 000měsíčně? nebo se do nákladů může počítat splátka + akontace
b) chápu to dobře, že i když ukončím leasing dříve než za 36 měsíců, ale prodám auto v roce ukončení leasingu alespoň za zůstatkovou cenu při odpisování, veškeré náklady z nájemného mi tam zůstanou a nemusím nic dodanit?
děkuji za váš čas
a) dáváte celé měsíční nájemné - tzn. to vyšší (odpočet akontace jen tu platbu snižuje)
b) aby nájemné mohlo zůstat v nákladech je důležitá ta podmínka §24/5. Není důležité, za kolik pak auto prodáte. Pokud prodáváte za ZC, pak ke zdanění nejde nic
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2006 8:07
Dobrý den, prosím poraďte mi: máme OA na leasing a chtěli bychom ho ukončit tím, že bychom posledních několik splátek uhradili dříve. Jaké jsou pro nás daňové důsledky. Byly by v tomto roce splátky placené podle splátkového kalendáře daňové? A jak bychom dávali do nákladů těch několik splátek zaplacených najednou? Nevím si s tím rady. Děkuji