Re: změna výše alimentů
Gito, máte pocit, že když dcera nechodí ve škole na obědy, že za to nedostane jiné jídlo? A kupon MHD - potřebuje ho? Máte pocit, že 1/5 na vlastní dítě je moc (ano, u někoho je 1/5 platu desetitisícová částka, ale i tak se má dítě právo podílet na životní úrovni každého rodiče). Myslíte, že soud vyměří méně. Dceři přeji,maby soud vyměřil více, a vám, abyste přestala být lakomá.
Ado, nestála jsem o Váš názor, nevím, proč posuzujete neobjektivně, když neznáte reálnou situaci dítěte. Pokud nechcete poradit jako pisatelka před Vámi, tak si nechte svá "moudra". Paní Janě děkuji za radu.
a myslíte ,že to dítě to zajímá ,nebo že ve škole někoho zajímá situace otce nebo ,že bude chodit to dítě pro letošek nahé nebude chce žít a vy si rychle najděte práci dítě jste chtěli a ted se má starat matka nebo stát?? ne je vaše a vy se starejte
nezlobte se ale tohle mě vytáčí "bejvalka pracák" ale co to dítě myslel jste na něj asi ne jinak byste nebyl na pracáku
a možná / do toho nevidím / byste nebyl ani rovedenej jenže jestliže je někdo sobec a myslí jen na sebe pak to tak vypadá a to nemyslím vás ale obecně to může být klidně i matka
Nechci být urýpaná, Snipere, třeba jste k tomu měl vážné důvody, ale proč jste sám odešel ze zaměstnání, kde jste měl výdělek a šel raději na pracák, brát podporu, nechat se živit? A jestli má Gitin manžel pocit, že výživné, které bývalé ženě posílá, není vynaloženo na dceru a tím pádem že o ni matka řádně nepečuje, tak to je přece důvod požadovat, aby ty peníze byly skutečně vydávány pro potřeby dcery nebo aby dcera byla raději svěřena do péče jemu - a ne požadovat snížení alimentů.
Nezbývá než znovu reagovat: manžel u soudu do péče dceru chtěl, taky se o ní rok sám staral, když se na ní vlastní matka vykašlala a byla závislá na drogách-bohužel ani tehdy soud neuznal, že by bylo vhodné svěřit dceru otci, který se kromě jiného vzdal bytu, aby tam mohla dcera s matkou žít.Na alimentech se domluvili, ale pokud vidí, že nejsou investovány do dcery, tak by bylo lepší žádat o snížení (výživné je určeno dceři, ale nakládá s ním bohužel matka) a kompenzovat to dceři přímo.Jiná možnost při úrovni našeho soudnictví, které stojí na straně matky, ať je jakákoliv, bohužel není, tak aby nebylo poškozeno dítě.
Děkuji za názor a radu.To předchozí osočování jedné paní z lakomosti bez znalosti něčeho víc mě dost naštvalo.Manželova dcera ještě má několik let do plnoletosti.Bylo by ještě možné před tím než by se třeba manžel rozhodl pro zažádání u soudu o snížení alimentů požadovat, aby matka prokazovala jak vynakládá alimenty na dceru?Má manžel na toto právo?
Gito, jak si představujete, že bude prokazovat vynakládání alimentů na dceru? Jak prokáže náklady na jídlo, drogérii, nájem inkaso atd. jen na dceru? Váš požadavek je směšný, a stojím za tím, co jsem napsala výše. Proč chcete trestat dítě snížením alimentů za to, za co nemůže?
Ono je opravdu těžké tohle posuzovat, když neznáte přímo tu situaci. Ze svého okolí znám případ, kdy matka opustila své půlroční dítě, o holčičku se do jejích čtyř let staral otec se svou matkou, pak si matka dítěte, spočetla, že na tom bude finančně lépe, když bude mít dítě u sebe /přídavky, alimenty, různé sociální dávky/, zažádala si o dítě do svojí péče a soud jí vyhověl. Otec platí víc, než mu soud vyměřil, ale holčička je tom asi podobně, jako píše paní Gita. Zajímalo by mě, jestli soudy vždy přihlížejí k zájmu dětí. Neumím to posoudit, rozvedená nejsem, možná se dá snížení alimentů kompenzovat jiným způsobem, např. koupit dítěti přímo, to co potřebuje, třeba i tu průkazku MHD, obědy, oblečení apod.
Máte pravdu paní Mílo.Ona si totiž matka manželovy dcery moc dobře spočetla, že na tom bude finančně lépe se svěřenou dcerou, která např. dojíždí MHD do školy většinou načerno, pže nedostane z domova ani těch pár korun na lístek.Kdyby soud alimenty snížil, tak to v žádném případě nebude ochuzení dcery manžela, které by pak mohl koupit přímo ty věci, které nedostává z alimentů nyní, ale ochuzení bývalé manželky, pro kterou ty peníze nejsou určeny.Bývalá manželka má již svojí novou rodinu a další malé dítě, takže se nejedná o osamělou bezmocnou matku.Děkuji i paní Janě.Pouze paní Ada je asi z těch lidí jako byli u rozvodového soudu, kteří si myslí, že matka je vždy v právu a otec ať se snaží jak chce, má smůlu, a na zájem dítěte není brán ohled.
Mýlíte se Gito, já mám na mysli zájem dítěte, bohužel, jsem dost často svědkem toho, že otcové, kteří si po rozvodu založí novou rodinu, najednou zjistí, že na vlastní dítě platí moc, a zapomenou, že dítě nejen, jí, ale v něčem se umývá, pere, něčím svítí, někde bydlí, v něčem chodí oblečené a obuté, a že tyto věci nepadají z nebe. Jsem dost citlivá na snižování alimentů, a sladké řeči, že dítěti otec přilepší nad stanovené snížené alimenty považuji za pohádky. Moc často je to jinak. A pokud to Váš muž myslí vážně, nic mu nebrání dceři kupon na MHD koupit již nyní, není nikde napsané, že jí nemůže poskytnout podporu i nad rámec současných alimentů - pokud mu opravdu jde o blaho dcery.
Ale paní Ado, nedivím se, že Gitin manžel chce zjednat nápravu, jestliže je přesvědčen, že peníze, které přispívá na dceru, nejsou vynakládány na ni, ale užívá si za ně matka (nebo někdo jiný). On tím pádem vlastně vyživuje bývalou manželku a ne dceru, která, kdyby to výživné bylo skutečně vynaloženo pro ni, by žila na vyšší životní úrovni než žije teď. Proč by měl ty peníze nechávat, ať je bývalá manželka probendí a dceři kupovat to, co by mělo být koupeno z výživného? Ovšem skutečně bych radila paní Gitě, aby to probrali s právníkem, aby jim poradil, jaká je na co šance a aby jim to také náležitě sepsal. Když nám tady položila ten původní dotaz a napsala to jako laik, tak to vyznělo úplně jinak - a u soudu je velmi důležité, jaký kdo udělá dojem a jak co vyzní.
Skutečně je to tak jak jsem napsala, a to jsem se ještě nezmínila o všem, ale to do této diskuze nepatří.Kdyby manžel neměl zájem o to nejlepší pro svou dceru, tak by si kromě jiného nechal vyměřit alimenty soudem a nepřistoupil by na částku, o kterou si matka řekla, ale kterou bohužel nespotřebovává dcera.Děkuji všem za příspěvky a myslím, že to můžeme ukončit.
Re: Paní Ado
Čtu pozorně, ale nemám z napsaného pocit, že by otec žádal o snížení proto, aby POTOM to snížení dceři kompenzoval. Na začátku je uvedeno, že otec platí 1/5 ze svého čistého příjmu, a to se paní Gitě zdá moc. Na to jsem odpovídala, a to jednoznačně moc není, ať už je to jakákoliv částka, třeba desetitisíce. Ta omáčka potom - nějak se to musí ospravedlnit... A pokud je opravdu matka bývalá narkomanka, a Gitin manžel chce dceru do péče, a dokonce se o ni staral, proč o ni nebojuje dál (nebo bojoval, a již se není kam obrátit?)? Pořád ještě nevím jak si Gita představuje to prokazování vynakládání alimentů na potřeby dcery...
nikdo přece nebrání otci, aby dceří dával peníze např. kapesné, koupil ji oblečení , zaplatil obědy ve škole, koupil kupón MHD. pokud jeho partnerka má mánitky, je to její problém, má partnera s dítětem a musí to tolerovat a ne být lakomá. Z mé vlastní zkušenosti jsou mi blízké názory paní Ady. Nevím, kdo přišel na názor, že soudy straní matkám a otec musí platit jak mourovatej, a mimochodem myslím si , že by hodně matek u soudu docela rádo dokazovalo, jak využívají výživné. Přišlo by se totiž na to, že ani zdaleka nepokrývá běžné potřeby dětí a o dalších výdajích jako školy v přírodě, tábory nemluvím. Ovšem uznávám neplatím v červenci a srpnu obědy. Tak mě napadá, paní Gito, neměla bych snad tuto částku otci vrátit ???? :o(((
Nedá mi to , musím ještě jednou reagovat. Myslíte si paní Helo, že když se o dítě stará otec od půl roku do čtyř let, jak jsem popisovala výše, a pak se jeho matka vzbudí a zažádá si o svěření dítěte do své péče, že je to v zájmu dítěte? Nechci se tady pouštět do nějaké velké debaty, jen si myslím, že se nedají tyto případy posuzovat všeobecně, ale jednotlivý případ od případu. jsou rozvedení manželé, kteří se dohodnou a všechny náklady na dítě si rozdělí, a jsou i takoví, kteří si dělají naschvály, pak trpí především dítě
jsem pro řešení případ od případu, ale mám zkušenost takovou, že i na úřadech se postupuje jaksi všeobecně a řekla bych, že není horší úřad než odbor péče o rodinu, aspoň co jsem zažila s paní velmi důležitou úřednicí , která podle svých slov hají zájmy dětí, protože rodiče jsou neobjektivní, protože a to cituji:"podívejte se váš manžel si založil novou rodinu a to výživné nepotřebujete , sociálka vám to doplatí. Nezbývá než dodat:, "bůh ochraňuj děti před péčí Péče o rodinu"
tohle je diskuze do jiného fóra, pojďme účtovat
no tak asi nemáte má milá vlastní děti a asi nevíte co to stojí ,matka co zůstane s dětma nebo i s jedním sama ať vlastní vinou nebo ne to nemá jednoduchý a nedává 1/5 ale všechno a ještě 24hodin denně sebe!!!!!
co dá otec , směšnou 1/5 platu a nic víc a ještě má řeči
styděla bych se být váma ....
i kdyby platil dost je to pořád málo jsou to jen peníze a kde je vše ostatní co dítě potřebuje k životu....
Já jsem taky byla rozvedená a vím jaké to je být s dítětem sama.
Ale také znám tu druhou stránku. Naše soudy vždy upřednostňují matky a jsou toho názoru, že otec má platit jako mourovatý. Nezastávám se otců věčných příživníků na úřadu práce.
Ale co když si rozvedený otec založí novou rodinu. Když bude platit míň bývalé, tak bude mít víc pro novou rodinu.
Tím chci říct, že ať se platí alimenty jakkoli, vždy ty peníze pro děti někde chybí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2006 10:29
Dobrý den, manžel řádně platí na základě dohody s bývalou manželkou provedenou u rozvodového soudu alimenty, ale vzhledem k jeho současnému platu tvoří 1/5 jeho čistého příjmu a navíc tyto peníze nejsou většinou investovány do dcery manžela (nemá kupon MHD, ve školním roce nechodí na obědy ve škole apod.). Může a kde manžel žádat o snížení alimentů? A kde - u OSSZ nebo by to muselo znovu projít soudem?