Re: Dobropis x faktura pro účetní
takže mám dobropis zaevidovat do přijatých fa - závazků (v prog. POHODA). Eviduje se mi jako mínusová položka. A když provedu na základě výpisu úhradu tak mě se sice zlikviduje dobropis, ale na účtě (v účetnictví - DE) se mi sníží zůstatek a ne zvýší. Co dělám špatně?
nemám DE ale v podvojce by to mohlo být podobné. Máte v agendě banka nastaven příjmový doklad?Ppodle toho, co píšete, to vypadá, že máte : banka - výdej
zapíšu dobropis( nabízí se mi položky fa, dopbropis, vrubopis) zvolím dobropis a v evidenci závazků se mi zobrazí dobropis s mínusovou částkou. přijde výpis v agendě banka zvolím příjem nebo vádej ( příjem) a vyberu položkou zlikvidovat příslušný dobropis a v tomto okamžiku mě to změní zápis v bance z příjmu na výdej. já si myslým že musím nějak jinak zaevidovat ten dobropis( třeba ho evidovat jako fa, pak mi to dovolí zapsat příjem v agendě banka)
v pohodě jsou dobropisy které zapíšu vždy evidovány v mínusu, mě ještě napadlo že bych ho mohla zaevidovat jako dobropis v pohledávkách a odtud už při úhradě z banky lze postupovat příjem banka a likvidace z pohledávek (to by mě mělo jít) sice nemám dobropis v agendě závazků ale zhlediska příjmu a výdaje je to správně.
Iva
nakoukla jsem ke kolegyni ona má DE, je to tak jak je uvedeno v předchozí odpovědi, zapišete dobropis , v bance dáte lividaci, objeví se výdej mínusem ale celkový zůstatek účtu odpovídá příjmu, proč to tak je nevím, ale tyhle věci si zkouším ve zkušební firmě a nemám strach, že něco pokazím.
PS : a zkoušela jste v personalistice zadat práci ve svátek a zároveň přesčas?to je lahůdka!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2006 10:51
Prosím o radu:
Odkoupili jsme trubkové lešení od firmy, která nám vystavila fa na částku 119000,--. My ji uhradili a následně se zjistilo, že trubkového lešení bylo mémě a tak firma vystavila dobropis na 25000,-- a poslala nám peníze na účet.
První část fa a její úhrada je v pořádku, ale nevím si rady s dobropisem. Dobropis od firmy zaeviduji jako přijatý závazek(podle mě to je špatně)??? kdyť oni mě uhradili zpět na účet hotovost. Poraďte mi prosím.
Iva