Re: DPH z přijatých plateb
Na zálohové faktuře, kterou vystavíte si můžete předpočítat DPH, které ale DPH není, protože zálohová faktura není daňový doklad a nemůže si na jejím základě nikdo žádné DPH nárokovat. Tzn. Zálohová faktura je na 1190,- Kč. Fakturujete 1000 + 190 budoucí DPH. SW, který používáme umí to, že pokud mi odběratel zaplatí 1190, program mi nic nepřepočítává a nechá mi 1000 základ + 190 DPH. Pokud ale nemáte předem určenou částku základu daně a daň, tzn vycházíte z ceny včetně daně. Potom je správný postup, který uvádíte. Tedy podle §37 odst.b.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 10:21
Dobrý den,můžete mi prosím někdo poradit ohledně výpočtu DPH z přijaté platby?Autoři software,který naše firma zakoupila,tvrdí,že výpočet se má provádět vynásobením přijaté částky koeficientem 19/119 (nebo 5/105),zaokrouhleným na 4 desetinná místa.My jsme ho ale počítali dosud, že jsme přijatou částku dělili 1,19 (1,05) a DPH pak počítali z vypočteného základu (a vyšlo to vždy přesně).Výpočet pomocí koeficientu není přesný a u větších částek se pohybuje v řádech desítek korun,což se mi nelíbí.Předem děkuji za odpovědi.