Re: Mzdové poraďte prosím-práce ve sváte
Napřed je třeba uvážit, zda se jednalo opravdu o přesčas! Například, mám-li na svém pracovišti pravidelnou pracovní dobu 7:00-15:30, a o svátku jsem pracovala také 7:00-15:30, není to přesčas. Za takový den pak dostanu mzdu a příplatek za práci ve svátek ve výši 100% průměrného výdělku, nebo si vyčerpám náhradní volno a za ten den náhradního volna dostanu náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Tzv. "placený svátek" v tomto případě nepřichází v úvahu.
Pouze práci před 7:00 a po 15:30 (v tomto vzorovém případě) lze považovat za přesčas. Za ten pak náleží přesčasový příplatek i příplatek za práci ve svátek. "Placený svátek", tj. náhradu mzdy, která ušla v důsledku toho, že svátek připadl na obvyklý pracovní den (u hodinových mezd), nebo poměrnou část měsíční mzdy dostanu pak za celý den.
Ještě může nastat případ, že ve svátek odpracuju jen část směny, třeba 10:00-12:00. Ani to není přesčas, za tu dobu dostanu mzdu a příplatek za svátek nebo náhradní volno, a zbytek směny je "pacený svátek".
Snad jsem to moc nezašmodrchala, zdravím!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 11:23
Nevím, jak proplatit souběh práce ve svátek a práce přesčas v podnikatelské sféře? Zaměstnanec pracoval 5. a 6.7.2006 ve svátek a to středa, čtvrtek, náleží mu tzv. placený svátek zaplatit ve výši průměrného výdělku + mzda ve výši průměrného výdělku, že pracoval ve svátek + příplatek za práci přesčas a i nevím, mám-li vyplatit příplatek za práci konanou ve svátek.Děkuji za každou odezvu.