Re: pro paní bdm, prosím
*** Že jsou účtovány jen účetní odpisy a nejsou uplatňovány daňové, je v pořádku - daňové odepisování může být přerušeno. Pro daně ale musíte mít teď jistotu, že ty daňové nebyly uplatněny = že v úpravách ZD byly ty účetní vyloučeny. Pokud tam zůstaly, byly prováděny i ty daňové. V případě, že daňové uplatňovány nebyly, pak zůstala větší ZC majetku při prodeji = větší daňový náklad. TZ se daňově může odepisovat už při zařazení, tzn. v době leasingu - ale samozřejmě nemusí. Doufám, že jsem to všechno dobře pochopila :-) ***
>>
>>
>>
>>Blanka
>
>*** Že jsou účtovány jen účetní odpisy a nejsou
>uplatňovány daňové, je v pořádku - daňové odepisování může
>být přerušeno. Pro daně ale musíte mít teď jistotu, že
>ty daňové nebyly uplatněny = že v úpravách ZD byly ty
>účetní vyloučeny. Pokud tam zůstaly, byly prováděny i
>ty daňové. V případě, že daňové uplatňovány nebyly,
>pak zůstala větší ZC majetku při prodeji = větší daňový
>náklad. TZ se daňově může odepisovat už při zařazení,
>tzn. v době leasingu - ale samozřejmě nemusí. Doufám,
>že jsem to všechno dobře pochopila :-) ***
Děkuji moc, ano ty daňové jsem zkontrolovala, nebylyuplatněny, je to OK, ještě si ujasním, technické zhodnocení mohu celý rok ponechávat k jednomu autu na analytice, pokud mi nepřesáhne 40 tis. mohu zaúčtovat do nákladů?
A ještě? telef.ústředna... pořízena v roce 2005, teď k ní technické zhodnocení za 9 tis. lze dát do nákladů? nebo musím přiradit k majetku a přepočítat odpisy?
No myslím, že budumuset na školení k majetku.. teď vidím TZi najatého majetku? datová síť, a zabezpečovací systém to musím mít přece souhlas majitele majetku..
:)) ale díky za všechno.. a moc a moc
BLANKA
TZ u auta: ano, pokud za rok nepřesáhne, může do nákladů.
TZ ústředny: pokud je vedena jako samostatný majetek, tak u ní hlídáte taky za rok limit. Pokud nepřesáhne, může do nákladů.
TZ najatého: tam opatrně - souhlas pronajímatele s jeho provedením a jeho vyjádření, že on nebude odepisovat ale můžete Vy. Taky je dobré hned si s ním ujasnit, jak to bude, když nájem skončí a TZ bude mít nějakou ZC
--děkuji moc,
ano to TZi najatého majetku bude v pořádku.. majitel majetku, je vlastník této firmy. jen dohledám jestli to někde mají písemně.
Díky za tu zůstatkovou cenu, ale to je v našem případě asi jasno.
Jen mě ještě zajímá dá se říct, že všeobecně ? platí, pokud TZi majetku nepřesáhne 40 tis. za rok? lze do nákladů, je tu např. i zabezpečovací systém, a k němu další rok TZi, jen jsem nepochopila proč se to odespisuje 30 let? proto, že je to k budově, ale ten zabezp.systém přece můžu zrušit mnohem dřív?
Už jsem si našla školení.. ale uf.. 2950 .Kč..
Moc a moc Vám děkuji, jste moje záchrana vždy....
Blanka
*** Ano, to TZ si hlídáte za rok. Co se týká té zabezpečovačky, tam asi náklady přesáhly ten limit, ne? A bylo to pak TZ nemovitosti - asi. To, co je pevně spojeno, je povětšinou TZ budovy. Někdy je to dost nejednoznačné. V pokynu 190 je toho víc než v zákoně - zkuste se podívat :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
23. 8. 2006 10:46
prodali jsme auto po leasingu, účtování je mi jasné, ale našla jsem k tomuto leasingu z roku 2002 (v březnu 06 jsem nastoupila do firmy) technické zhodnocení, které bylo od r.2002 na účtu 029xx, nebylo odepisováno až do roku 2004, jiná firma v r.2005 převedla toto Technické zhodnocení na účet 022xx- auta po skončení leasingu v roce 2005. V roce 2005 také provedli účetní odpis, ale ne daňový. V roce 2006 bylo auto prodáno.
Je to správně? že bylo odepsáno jen účetně?
Při prodeji bych měla účtovat část odpisů účetních k datu prodeji, a potom vyřadit oproti oprávkám 082x022 a následně zjistit rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy?
A ještě jeden dotaz technické zhodnocení se začne odepisovat, až po ukončení leasingu a zařazení do majetku?
Děkuji moc za informaci
Blanka