Dovoz ze Švýcarska, procleno v Německu?

• (neregistrovaný)

23. 8. 2006 11:23

Dovezli jsme pomocí spediční dodávkové firmy zboží ze Švýcarska,
    přičemž JSD nedorazilo, ani jiné celní doklady, pouze faktura ze Švýcarska. Když jsem pátrala po JSD, spediční firma mi zaslala čestné prohlášení - o proclení zásilek, kde píše, že veškeré zásilky byly propuštěny do volného oběhu v Německu na celním úřadu XY a pomoci daňového zástupce Fr. XY, DIČ uvedeno, byly uhrazeny poplatky. Ihned po celním projednání je zboží odesláno do ČR.
    A co včil a co potom? Martina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2006 15:31

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: Dovoz ze Švýcarska, procleno v Němec
      Já bych to viděla takto- dovoz uskutečnil daňový zástupce v Německu, pro vás to bude pořízení zboží z jiného členského státu EU, tzn. že na výstupu odvedete DPH a současně uplatníte odpočet, pokud budete mít řádný daňový doklad. Vy nemůžete být v celním řízení v postavení dovozce, neb zboží bylo propuštěno do volného oběhu v Německu.

• 23. 8. 2006 16:57

Barbara (neregistrovaný)

pro p. Vlaďku - dovoz-daň.zástupce
      p. Vladko, pokud máte s daň. zástupcem nějaké zkušenosti, tak mám prosbu, jestli byste nemohla poradit, odkud v takovém případě vzít daňový doklad?
      Mám před sebou článek od Ing. Bendy, kde řeší přemístění dovezeného zboží plátcem do tuzemska. Považuje to za přemístění zboží dle §16 odst. 5, a uvádí, že daň musí být přiznána na zákl. dokladu dle §35 zák. o DPH - což je DD při poříz. zboží z EU.
      Ten ale nebudou mít -, májí jen fakturu ze Švýcarska - která nemá náležitosti dle v.u. ustanovení. Je tedy daňovým dokladem potvrzení od německého daňového zástupce, který má DIČ?

Nemůžu to v zákoně nikde najít a jelikož se taky se chystáme využít služby daň. zástupce, tak mně to zajímá. Děkuji za odpověĎ

• 23. 8. 2006 17:42

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: pro p. Vlaďku - dovoz-daň.zástupce
      Kdysi byl § 109 o daňovém zástupci, ten ovšem byl v našem ZDPH zrušen, ale myslím, že v jiných státech EU toto funguje, tento zástupce má stejné povinnosti a práva jako daňový subjekt, z toho vyvozuji, že doklad vystavený tímto zástupcem může sloužit jako daňový doklad při pořízení zboží. Ale berte to jen jako můj názor, nemám ověřeno v praxi.

• 23. 8. 2006 17:59

Barbara (neregistrovaný)

------------
      Funguje to určitě např. na Slovensku (při dovozu dle §48/3 slov. zákona) Zástupce za nás propustí zboží do volného oběhu, ale nemá k němu vlastnické právo, takže si nemůžu představit ten doklad. Nechám se překvapit, jak to bude fungovat v praxi :-))
      Každopádně děkuji za odpověď.

• 23. 8. 2006 19:09

Martina (neregistrovaný)

Takže vykážu jako pořízení zboží z EU, ale kde vzít doklad, bude stačit čestné prohlášení s uvedením DIČ daňového zástupce, nebo žádat po daňovém zástupci zaslání nějakého jiného dokladu? Člověk si už nepřipadá jako účetní, ale pracovník detektivní kanceláře - takové my máme předpisy - "vše v nich krásně najdete".

• 24. 8. 2006 10:19

Barbara (neregistrovaný)

---------
      Asi bych zkusila dotaz na FÚ - pokud něco zjistíte, ozvěte se prosím :-))) )

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).