Re: Prosím, diskutované razítko a podpis
Ani razítko, ani podpis nejsou náležitostmi DD nebo obch. listiny. Podpis osoby, odpovědné za účetní případ a zaúčtování, je na účetním dokladu, který z té faktury teprve uděláte. S podpisem vystavitele to přece nijak nesouvisí. Vystavitel na své straně udělá z FaV úč. dokl. a ten podpepíše, vy totéž u sebe.
Samozřejmě souhlasím s graverem. Směrem k tazateli dodávám, jestli už někdy viděl fakturu od telecomu, energetiky, plynáren, mobilních operátorů atd. s razítkem, s podpisem nebo dokonce s obojím dohromady? Já tedy ne :-) A přece by nikoho nenapadlo říkat, že nezaplatím za mobil, protože Eurotel mi na fakturu nedal razítko a podpis paní fakturantky :-)
Tady ani tak nejde o náležitosti DD (to je asi jasné), jako o to, že se pořád míchají dohromady pojmy faktura (DD) a účetní doklad a taky pořán není jasné, co kdo podepisuje. Anon se ptá na nutnost podpisu vystavitele na přijaté faktuře a odkazuje na náležitosti účetního dokladu. Účetní doklad z toho ale bude až u příjemce - tzn. pak ho musí podepsat někdo od příjemce, ale proč vystavitel?
Prostě zmatek. Už se tu o tom popsaly megabajty...
... a ještě popíšou :-))) Zvyk má železnou košili a tradice razítka v Čechách je velmi silná ;-) Ale vážně: samozřejmě podpis ani razítko vystavitele tam být nemusí. U příjemce tam musí být podpis odpovědné osoby dle příslušných zákonů.
>>Prostě zmatek. Už se tu o tom popsaly megabajty...
>
>... a ještě popíšou :-))) Zvyk má železnou košili a
>tradice razítka v Čechách je velmi silná ;-) Ale vážně:
Ona to taky spousta firem chápe, takže pokud můžou, razítko pro klid zákazníka použijí, event. na faktury jakou součást formuláře uvedou faksimilní podpis a klient je happy.
>samozřejmě podpis ani razítko vystavitele tam být
>nemusí. U příjemce tam musí být podpis odpovědné osoby dle
>příslušných zákonů.
- ano, ale právě až na účetním dokladu. Ten můžete udělat z jedné FAP (pak je ten podpis samozřejmě na ní), ale jestli to dobře chápu, můžete mít taky košilku pro víc dokladů a pak je ten podpis jen na ní (nemusí být separátně na každém dokladu?).
Samozřejmě to pořád nijak nesouvisí s podpisem vystavitele.
Grrrr. Začínám kousat...
Jaký doklad? Účetní nebo daňový? Pokud dodavatel vystavuje velké množství faktur, tak prostě používá něco jako žurnál. Všechny doklady nějakého příbuzného typu (FaP...) zaúčtuje podle žurnálu a má třeba jeden účetní doklad s mnoha položkami. Ten pak teprve opatří náležitostmi.
Podle §33a/4 to musí být buď vlastnoruční podpis nebo elektronický podpis nebo "obdobný průkazný účetní záznam v technické formě". Např. v SAP a obdobně fungujících systémech se u účetního dokladu uchovává (m.j.) jméno uživatele, který transakci provedl. Tak to by snad šlo... Musím se podívat, jak to děláme my :-))
Nechci se vytahovat, takové pojmy jako průkazný účetní záznam v technické formě bych stoprocentně vysvětlit nedokázala, ale už jsem to tady psala mockrát - mé účetní programy nabízejí při zaúčtování podpis osoby odpovědné za zaúčtování. Tak do toho raději nešťourám a žiju v klidu :-) Jana F.
Jak to konkrétně vypadá? To máte při zaúčtování možnost prostě vložit nějaký textový řetězec, který se pak k dokladu zaznamená jako "podpis odpovědné osoby"? Tomu bych jako auditor nevěřil ani náhodou. Problémy jsou i s ERP, které automaticky zaznamenají jméno uživatele z přihlášení - i zde se totiž musí prokazovat, že vnitrofiremní procesy neumožní např. přighlášení jiného uživatele na cizí login, konkurentní přihlášení apod...
Nemám v úmyslu přesvědčovat kohokoliv o čemkoliv - jen se ptám. Ostatně vy byste mohla napsat, jak FÚ interpetuje dikci toho § - jestli prostě musí být papírový doklad podepsaný vlastním chapadlem nebo jestli je akceptovatelný elektronický doklad, podepsaný systémem tak, jak jsem popisoval.
mě osobně je celkem jedno, jestli má doklad tuto náležitost. kontrole by stejně mělo jít spíš o to, zda jde o náklad daňový, zda nejde o doklad fiktivní (teď je moderní virtuální - i když to významu neodpovídá), zda je to daňový doklad, zda plnění proběhlo atd. pokuty za účetnictví jsou nechutná a nyní i dost složitá záležitost, takže raděj budu kontrolovat základ daně jak je dáno v ZSDP a ne podpis na účetním dokladu či zda je to v 501 nebo 518:-)
ale ptáte-li se na to, jak to má podle zákona být: můj názor (pro JanuF - ne ofic. stanovisko MFČR, to neznám, neb mě nezajímá) je, že pokud mám v programu kolonku podpis a naťuknu tam nějaký písmenka, je to blbě. pokud mám program, který je tak zabezpečen a chytrej, že pozná, která osoba tam mydlí data a má ta osoba svůj el.podpis a ten se tam objeví, je to o.k.
OT pro Gravera ;-)
Klid, Gravere :-)) Vzpomeňte třeba na Cimrmanovy hry a můžeme se zase usmívat ;-) Třeba ta úchvatná pasáž o tom, že "Razítko nesmí za žádných okolností opustit kancelář. Výjimkou je pouze požár nebo mobilizace" ... Ostatně celý ten rozhovor s p.Šmorancem je skvělý, určitě ho znáte. A jak vidíte, duch Rakouska-Uherska přetrvává do dneška.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
23. 8. 2006 12:16
Dobrý den, stále více se diskutuje používání razítka - zákon ho nikde nevyžaduje, ale podpis? Pročítal jsem diskuse, ale konkrétní závěr jsem nikde nenašel. Dodavatel PO nám začal od 1.6. vystavovat faktury bez razítka a podpisu. Z. o DPH to nevyžaduje, je to ale správně dle z. o účetnictví (par.11/1f)? Není to chyba, kterou mi finančáci napadnou, když na PF nebudu mít podpis? Jestli jste si to už někdo někde ověřoval, prosím poraďte. (omluvte prosím délku příspěvku).