Re: rozvaha-aktiva a pasiva se nerovnají
V průběhu roku se by se měl rozdíl Aktiva - Pasiva rovnat rozdílu Výnosy - Náklady.
V programu MONEY se i během roku aktiva MUSÍ rovnat pasivům. Zkontrolujte si, jestli se Vám všechny účty dostávají do správných řádků rozvahy (jsou změny oproti formulářům z dřívějších roků) a taky jestli zadáváte aktuální formulář rozvahy.
Také se mi rovnají aktiva pasívům v průběhu roku, ale tohle (nerozdělený zisk) bývá nejčastější problém. Pak mají nějaké programy také kontrolu zaúčtování, kde Vám vyhodí "chyby v zaúčtování dokladů". Pokud máte dobrý program, snad ani není možné, aby se stalo, že zaúčtujete doklad jednostranně
V čem je vlastně problém?
Pokud se v průběhu roku aktiva nerovnají pasivům, tak to je snad normální stav :-)) Rovnala by se jen v případě, že by firma vůbec nepodnikala. Příklad - představme si, že všechny účty mají poč.stav NULA. Poskytnu nějaké služby za hotové a zaúčtuju MD211 D602 tisíc Kč.
V aktivech mám tisíc (na 211), v pasivech nic.
Podstatné je, aby rozdíl aktiv a pasiv se rovnal rozdílu výnosů a nákladů. V uvedeném případě to sedí, rozdíl aktiv a pasiv (rozvahových účtů) je tisíc, stejně tak rozdíl výnosů a nákladů (výsledkových účtů) je tisíc. Neboli: hosp.výsledek rozvahy musí být roven hosp.výsledku výsledovky.
Znepokojovala bych se tedy v případě, že by mi nesouhlasil ten HV rozvahy a HV výsledovky - pak bych to viděla na nějakou chybu v zaúčtování. Ovšem jak už tady předřečníci psali, správný SW by takovou chybu buď neměl dovolit, nebo by na ni měl při kontrole upozornit.
Váš SW neznám, takže nevím, jak to hledat zrovna tam.
Já to doplním, aby to bylo přesně - máš Evi, samozřejmě pravdu. Aktiva x pasiva = rozdíl vycházející ve výsledovce, co mi musí sedět je obratová předvaha a rozdíl mezi A a P proti výsledovce.
Ach jo jo. Zkusmo jsem si to "hodila" do programu a omlouvám se za dezinformaci, dívala jsem se na čísla k 31/12 :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 8. 2006 9:43
Dobrý den,
mám možná dost blbý dotaz, ale třeba mi někdo poradí. Jsem účetní začátečnice a dnes mi kolegyně dala na stů rozvahu k 30.5.2006, že se nerovnají aktiva a pasiva (aktiva jsou větší něž pasiva), že prý mám najít chybu. Nemám s tím vůbec zkušenost, prosím poraďtě mi někdo jak postupovat při hledání chyby, děkuji Vám moc.
Marta