Re: může zaměstnavatel ?
;))))
čestina je stejne krasna.. ;))))
Hanka chtela urcite rict, MUSITE souhlasit, aby byla smlouva platna (tj. je treba oboustrany souhlas), tzn. pokud novou smlouvu nepodepisete, tak stale plati ta stara, nebojte ;)
Nebudete-li souhlasit s novou smlouvou, paltí stará - ta může být ukončena pouze způsobem, přípustným dle ZP. V praxi to znamená, že buď budete souhlasit s novou smlouvou, nebo dostanete výpověď (když budete mít štěstí, tak jen pro nadbytečnost, když ne, začne zaměstnavatel hrát hru na porušení pracovních povinností).
>>>> No a jsme u jádra věci,oháněla jsem se zákoníkem práce.
Asi mi to bude prd platné. Ale je nás víc co s tím nesouhlasíme.
>>>>Pracuji ve firmě ,kde je 9 zaměstnaců.Jsem zde již 7
>>>>let,majitel se rozhodl ,že všem zaměstnancům sepíše
>>>>zcela nové pracovní smlouvy.Nemám ponětí co v nich
>>>>bude
>>>>nového,ale zcela určitě budou nevyhovující pro nás.
>>>>Je vůbec možné ,když mám zcela platnou smlouvu již
>>>>několik let zcela změnit?
>>>>Vše se přece řeší dodatky ke smlouvám a musím s tím
>>>>dodatkem souhlasit.
>>>>Díky za případné názory.
>>>>Pavla
>>>
>>>S každou změnou pracovní smlouvy musíte souhlasit.
>>
>>a proč ,když je výhodná jen pro jednu stranu?
>Nebudete-li souhlasit s novou smlouvou, paltí stará -
>ta může být ukončena pouze způsobem, přípustným dle
>ZP. V praxi to znamená, že buď budete souhlasit s novou
>smlouvou, nebo dostanete výpověď (když budete mít
>štěstí, tak jen pro nadbytečnost, když ne, začne
>zaměstnavatel hrát hru na porušení pracovních povinností).
:)))
Já se domnívám (a utvrdila mě v tom pracovnice na sociálce), že když chcete změnit smlouvu, tak nemůžete sepsat smlouvu novou. To byste museli tu původní ukončit. Po mateřské jsem se vracela do firmy a chtěla jsem smlouvu "novou", abych nemusela dodatkovat. Bylo mi řečeno, že kdybych smlouvu (tu původní) zrušila, tak mi normálně musí zaměstnavatel vystavit veškeré doklady (zápočťák, ELDP, odhlášku) a s novou smlouvou mě zase nově zaevidovat. ¨
Zkuste tedy panu majiteli hezky vysvětlit, že jestli hodlá sestavit zgruntu nové smlouvy, pak ho (lépe řečeno mzdovou účetní) čeká kvanta papírová ... třeba od toho ustoupí.
Pokud by chtěl zaměstnavatel úplně změnit smluvní ujední v PS, tak musí dodatkem zrušit ujednání původní PS včetně všech dodatků a sepsat nová ujednání. Nemůže smlouvu jen tak ukončit a napsat novou, vysvětleno výše,šlo by o nový PP.
Podmínkou jakékoliv změny PS je písemný souhlas zaměstnance i zaměstnavatele vyjádřený podpisem na dodatku PS.
Děkuji všem za rychlé reakce.
Přesně vím o co mu jde,již mi bylo naznačeno ,že se budou měnit finanční podmínky.
Jsou pro všechny nevýhodné.Majitel si najal ,,Ekonomického poradce ,který mu radí /v malé firmě),za nemalé peníze jak snižovat náklady.Týká se to mé maličkosti neboť jsem tá účetní,která vše zpracuje a následně předá.
Ten je následně převede do svých tabulek a vystaví fakturu.Nejde mi jen o mou osobu,ale účetní je i od toho aby poradila i zaměstnacům.
,,.Majitel je typ podnikatele ,který vybírá z účtu neomezeně pro svou vlastní potřebu.A teď je v krizi ,tu řeší tímto způsobem,Snížím platy zaměstnanců.
Já jsem dala jasně najevo ,že nepodepíšu nic nového.Neboť mám smlouvu platnou.
A představte si ,že při prvním projednání nesouhlasu mi bylo řečeno vy jste právník?Já odpověděla,že jen čtu ZP.
Je to K POBAVENÍ.
>>>>
>>>>Pracuji ve firmě ,kde je 9 zaměstnaců.Jsem zde již 7
>>>>let,majitel se rozhodl ,že všem zaměstnancům sepíše
>>>>zcela nové pracovní smlouvy.Nemám ponětí co v nich
>>>>bude
>>>>nového,ale zcela určitě budou nevyhovující pro nás.
>>>>Je vůbec možné ,když mám zcela platnou smlouvu již
>>>>několik let zcela změnit?
>>>>Vše se přece řeší dodatky ke smlouvám a musím s tím
>>>>dodatkem souhlasit.
>>>>Díky za případné názory.
>>>>Pavla
>>>Jediná možnost vyhotovit dodatky ke stávajícím!!!
>>
>>Pokud by chtěl zaměstnavatel úplně změnit smluvní
>>ujední v PS, tak musí dodatkem zrušit ujednání původní
>>PS
>>včetně všech dodatků a sepsat nová ujednání. Nemůže
>>smlouvu jen tak ukončit a napsat novou, vysvětleno
>>výše,šlo by o nový PP.
>>Podmínkou jakékoliv změny PS je písemný souhlas
>>zaměstnance i zaměstnavatele vyjádřený podpisem na
>>dodatku
>>PS.
>V případě, že zaměstnanci byla dána výpověď pro
>porušování prac.kázně dle § 46, odst.1 písm.f, ZP nemusí
>být pís.souhlas zaměstnance, nebo ano?
Majitel si najal
>,,Ekonomického poradce ,který mu radí /v malé firmě),za nemalé
>peníze jak snižovat náklady.Týká se to mé maličkosti
>neboť jsem tá účetní,která vše zpracuje a následně
>předá.
>Ten je následně převede do svých tabulek a vystaví
>fakturu.Nejde mi jen o mou osobu,ale účetní je i od toho
>aby poradila i zaměstnacům.
>,,.Majitel je typ podnikatele ,který vybírá z účtu
>neomezeně pro svou vlastní potřebu.A teď je v krizi ,tu
>řeší tímto způsobem,Snížím platy zaměstnanců.
>Já jsem dala jasně najevo ,že nepodepíšu nic
>nového.Neboť mám smlouvu platnou.
>A představte si ,že při prvním projednání nesouhlasu
>mi bylo řečeno vy jste právník?Já odpověděla,že jen čtu
>ZP.
>Je to K POBAVENÍ.
Plně Vás chápu, ale chápu i majitele, že chce šetřit. Jsou to jeho peníze, záleží mu na nich, proto jich chce vydávat jinam co nejméně a zajistit si co nejvýhodnější podmínky. To je normální. Vám také záleží na Vašich penězích a naopak chcete dobré podmínky pro sebe. To je taky úplně normální. Jestliže si platí poradce, který mu poradí, ať vystaví nové smlouvy, měl by ho urychleně vyměnit. Jednou sjednaná smlouva je platná, dokud nedojde buď k jejímu ukončení nebo k její změně. Způsoby ukončení jsou definovány v ZP (dohodou, výpovědí, zrušení). Změna smluvených údajů je možná pouze za souhlasu obou stran, které si tyto údaje spolu smluvily.(Jakým způsobem jedna strana druhou stranu přesvědčí o tom, aby souhlasila, je na ní, záleží na přesvědčovacích schopnostech). Pokud máte mzdu sjednanou ve smlouvě, nelze ji jednostranně změnit. Pokud ji ve smlouvě nemáte, může zaměstnavatel vystavit nový mzdový výměr sám. Ale k Vaší poznámce, že účetní je od toho, aby poradila i zaměstnancům, musím dodat, že to není tak docela pravda. Pokud Vás zaměstnavatel nepověřil "raděním zaměstnancům", pak jim můžete radit pouze bokem jako soukromá osoba. Vás si totiž na práci najal a platí Vás ten zaměstnavatel, nikoli zaměstnanci. Chápete?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 8. 2006 13:52
Pracuji ve firmě ,kde je 9 zaměstnaců.Jsem zde již 7 let,majitel se rozhodl ,že všem zaměstnancům sepíše zcela nové pracovní smlouvy.Nemám ponětí co v nich bude nového,ale zcela určitě budou nevyhovující pro nás.
Je vůbec možné ,když mám zcela platnou smlouvu již několik let zcela změnit?
Vše se přece řeší dodatky ke smlouvám a musím s tím dodatkem souhlasit.
Díky za případné názory.
Pavla