VYDRŽENÍ - vlastnictví pozemku

• (neregistrovaný)

24. 8. 2006 23:30

Rodiče v roce 1986 přikoupily k vlastnímu pozemku od města přilehlou parcelu na vybudování zahrady.Na tuto parcelu mají kupní smlouvu a geometrický plán.V srpnu roku 2006 zjistily na katastrálním úřadu,že mezi pozemky je ještě jedna parcela,která patří městu.Vznik této parcely mi ne Městském úřadu nedokázaly vysvětlit a poslali mě zpátky na KÚ. Tam mi řekli že dříve používaly jednoduchý zápis do KN a že jedna parcela mohla mít i více vlastníků a že toto je asi příčinou problému a poslali mě zase na MěÚ.Chtěl bych se zeptat zda lze na tuto nově vzniklou parcelu aplikovat §134 VYDRŽENÍ z občanského zákoníku a jaký je postup.Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2006 8:48

anonymous (neregistrovaný)

Re: VYDRŽENÍ - vlastnictví pozemku
      Otázka vydržení je velice problematická a v praxi se jí zabývá velice málo advokátů, proto je lepší v praxi najít schůdnější řešení. Pokud jsem dobře pochopil, tak rodiče koupili parcelu, která těsně přiléhala k Vašemu pozemku. To, že se najednou v plánech objevila další parcela považuji pouze za chybu, kterou by s Váma mělo vyřešit město. Byť je jako vlastník uvedeno ono, rodiče parcelu již koupili. Tudíž zajít ještě jednou na město a zjistit, jak se staví k vlastnictví této parcely a ve spolupráci s nimi provést nový vklad do KN. Další možností (i když se jí pracovníci katastru brání) je učinit vklad sami na základě prohlášení o vydržení pozemku a případně očekávat od města tzv. určovací žalobu. Ale to jedině s právníkem a přes notáře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).