Re: Prodej DHM a dr. majetku při ukončen
*** Zkuste mi, prosím, opsat hlavičku té Vaší smlouvy o prodeji :-)) ***
Prodávám pouze hmotný dl. a drobný majetek. Zaměstnaci odcházejí. Pohledávky a závazky rovněž ne. Účtuji v PÚ. Spojené osobě neprodávám. Chci vše vyřešit rychle a jednoduše, proto si závazky vyrovnám sama, pohledávky nemám. Kupující osoba bude pokračovat v provozu restaurace, je to dobrý známý - ne spojená osoba. Kupující má výhodu v zavedené klientele a doposud velmi dobrém jménu podniku.
*** V tom případě stačí kupní smlouva se soupisem majetku, který prodáváte. Ceny jsou smluvní, takže záleží, jak se s kupujícím dohodnete. Nedávala bych to všechno do kupy za jednu cenu - kupující v tom pak může mít guláš, za kolik co nabyl. ***
Děkuji moc. Ještě jeden dotaz - kupující na mne vychrlil něco o tom, že udělám ten soupis majetku dle nákupní ceny (čistá, bez dopravy apod.) a mě vyšlo cca 800 tis. Tzn, že do koncové ceny chybí 200 tis. Mohu toto nazvat goodwilem?
No, a pokud mohu, tak ještě něco. Jakmile obdržím 1 mil., tak chci ukončit podnikání, jenže tím okamžikem se stanu plátcem DPH. Doposud jsem nebyla. Je v tom nějaký problém nebo když ten den, kdy peněžní částku 1 mil. obdržím a zároveň ihned ukončím podnikání, tak se ani jako plátce DPH nebudu muset přihlašovat?
Jinak děkuji za trpělivost a odpovědi :-)
*** Goodwill by mohl vzniknout u kupujícího v případě že by se jednalo o prodej podniku a v případě, že by u něj došlo k přecenění. Vy se goodwillem nezabýváte. Pokud chce po Vás nákupní ceny a chcete mu je dát, pak klidně ale nevím, k čemu mu to bude. Jeho by měly spíše zajímat účetní ceny, a to v případě, že by se jednalo o prodej podniku. Jenže v tomto případě, se domnívám, že o prodej podniku nejde a násilím z prodeje drobného a DHM dělat prodej podniku asi není vhodné. Jeho a Vás budou především zajímat kupní ceny, které si mezi sebou sjednáte. U DPH jen připomínám, že prodej DHM nevstupuje do obratu DPH, takže ty ceny v soupisu tomu můžete přizpůsobit. ***
Dobrý den!
Přečetla jsem si Vaše dotazy a odpovědi. Stojím před podobným problémem, jen jsem na straně kupujícího - budu přebírat nájem podniku. Sepsat tedy kupní smlouvu,jejíž příloha bude seznam majetku? Máte nějaký vroz na tento seznam prosím? A ceny za jednotlivé zboží nebo celkem? Museli by jsme rozepsat kdejakou skleničku, atd. což si nedovedu představit.
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
25. 8. 2006 10:36
Končím s podnikám a prodávám restauraci za 1 mil Kč. Právě tvořím seznam majetku a ptám se: mohu ho ocenit nákupní cenou? Nebo musím NC - odpisy? Celková částka majetku bude nižší než milión, to znamená mohu tento rozdíl nazvat goodwilem? Děkuji.