Re: prosím pomoc, podvodník
Dle ZL tezko zjistite, zda ma nekdo zamestnance, tam se to neuvadi.. ale to spise mimochodem.
Klasicke reseni je soudni cestou ... nebo nejprve pohrozit, ze podate zalobu do nejakeho terminu a pak ji proste podat. Mozna pod tlakem se dodavatel rozhoupe praci odvest a kdyz ne, tak alespon vrati penizky i se zpusobenou skodou z prodleni.
když se tady podívám na mfcr.cz, na toho konkrétního člověka, tak vidím, na co má ŽL a je tam i napsáno, zda má zaměstnance, nebo ne. To není snad směrodatné?
Není na tom nic hrozného - u živnostníků normální postup. Oni jsou holt řemeslníci a se smluvními vztahy si hlavu nelámou. V našem SVJ jsem takových situací řešil bezpočet a nikdy nešlo o úmysl vylákat prachy nebo tak něco. Prostě pad podnikatel slíbil termín, pak dostal lukrativnější zakázku, tak to odložil, pak odjel na dovolenou...
Většinou jsem to řešil požadavkem na okamžité provedení prací nebo vrácení zálohy (to bylo ještě v dobách, kdy jsem zálohy dával). Jen jednou to skončilo na policii - chlapík se mi vysmál do očí, že zálohu nevrátí a práce udělá, až bude chtít. Peníze přišel vrátit za pár dní - přijeli si pro něj domů :-)).
Taky bych to řešil takto - pohrozit termínem podání žaloby a pak jí podat. Pokud máte zálohovou fakturu nebo nějaký jiný doklad není co řešit. Tím, že ho náhlásíte, že dělá něco nelegálně ho možná s velkým štěstím zničíte, ale živnostenskej úřad vám okna neudělá :-) a holky z berňáku už vůbec ne :-))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 8. 2006 19:24
Prosím, nemáte někdo zkušennost s podvodníkem? Jsme společenství vlastníků, zaplatili jsme zálohu na opravu oken a od března dotyčného různě uháníme, aby práce provedl a nic. Naposledy včera jsem k němu jela, slíbil, že dnes přijde a zase nepřišel. Zjistila jsem si na netu, že má ŽL na úplně jiné práce, než které nám nabídl, navíc dle ŽL nemá zaměstnance, ale k nám poslal lidi pro ta okna. Můžu jet na FU a nahlásit ho tam? Vím, že to je hrozné, ale jsme bezradní.