Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2006 10:23
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Rodiče chtějí mně a mému příteli darovat dům. Mám ještě sestru, se kterou jsme se dohodli, že jí vyplatíme určitou částku jako jakýsi vypořádací podíl. Tato částka se stanovila dohodou. Darovací smlouva se nebude uzavírat a dům přepisovat hned, ale až za nějakou dobu (třeba dva roky), takže zatím nebude dům můj a mého přítele, ale zůstane pořád rodičů. Jelikož však sestra bude teď potřebovat peníze, dáme jí tu slíbenou částku již nyní, v několika splátkách.
Abychom měli jistotu, že naše dohoda bude dodržena a že až se dům bude jednou přepisovat, tak sestra nebude požadovat žádné další peníze z domu (věřím jí, ale může být ve finanční tísni), chceme sepsat nějakou smlouvu, kde stanovíme počet a výši splátek a také tam chceme dát nějaké ustanovení, které by sestru zavazvalo dohodu dodržet. Jelikož se nikdo nemůže platně vzdát svých práv předem, nejde tam napsat, že se sestra zavazuje, že při budoucím darování nemovitosti nebude už nic požadovat, ale musí se to nějak obejít. A jak? Můžeme sepsat darovací smlouvu a dát tam nějakou formulaci, jako že dar bude započítán na vypořádací podíl, nebo nás napadla ještě smlouva o půjčce, kdy bychom jí tu částku jako půjčili a jako počátek doby splácení stanovili vyzvání věřitele (nás) a až by se dům přepisoval, uzavřeli bychom se sestrou další dohodu o prominutí dluhu nebo o započtení a tím bychom celou věc uzavřeli.
Jde to takhle vůbec? Samozřejmě vím, že sestra nemá právně na nic nárok (myslím ten vypořádací podíl). Dům je rodičů a když se rozhodnou, že mi ho darují, tak s tím sestra nic nenadělá a nemusím jí nic dávat. Ale já chci. A ještě jedna otázka. Jak to bude s daněmi? Darovací daň neřeším, ta se zaplatí, až při skutečném darování domu. Jde mi o to, jestli bude sestra muset platit nějakou daň z těch peněz, které teď dostane ode mně, a pokud ano, jakou? A jak to bude, když tu částku nedostane najednou ale ve splátkách?
Děkuji