Re: Darování x převod nemovitosti
Myslím, že výhodnější je darování, daň při prodeji je větší, ale ještě pozor - při zřízení věcného břemene na dožití babičky bude muset babička podat přiznání k dani z převodu nemovitostí a daň zaplatit. Daň vypočte finanční úřad podle plochy darovaného bytu.
*** Při bezúplatném zřízení věcného břemene spíše daň darovací - ale to bude asi jen překlep :-) ***
Taky jsem si myslela, že při bezúplatném zřízení věcného břemene jen darovací daň, ale bylo mi řečeno, že obdarovaní platí darovací daň /to je zřejmé/, a oprávnění z věcného břemene / v tomto případě babička/ by měli podat daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí,ale tedˇsi nejsem jistá, když je to bezúplatně, jestli se daň platí. V současné době také řešíme převod bytu darovací smlouvou z matky na syna a v darovací smlouvě máme, že se daňové přiznání k dani z převodu nemovistostí ohledně bezúplatně zřízeného věcného břemene podat musí. Vůbec jsem to netušila, jestli to tak není, nechám se ráda poučit
nedávno jsme řešili podobný problém-babička darovala část domu manželovi a část vnukovi s tím,že v domě dožije.Zřídili jsme věcné břemeno za jednorázovou úplatu 1 000,-Kč /na radu notáře/ a daˇneplatila.Naopak o hodnotu věcného břemene se nám snížila hodnota podílu na domku/musel být odhad věcného břemene/
a tím i daň darovací.
*** I tahle práva mají stanoven způsob ocenění, a to právě v zákoně 151/97 (§18). Paní Míle zřejmě řekli, že jí ho vypočtou, což je chvályhodné ale správce tuhle povinnost nemá. Zkuste se u Vás na FÚ na tohle zeptat a možná narazíte taky na vstřícné a ochotné lidi, kteří to už mají v malíčku :-) I kdyby jste si stanovili tu cenu dle Z 151/97 sami, správce stejně bude mít to poslední slovo ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2006 11:42
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, pokud babička chce převést na vnuka svůj byt, ale chce mít ve smlouvě dodatek o tom, že tam může dožít, jak se postupuje v oblasti daní? Co je výhodnější, darování nebo převod?? Děkuji.