Re: Darování x převod nemovitosti
Myslím, že výhodnější je darování, daň při prodeji je větší, ale ještě pozor - při zřízení věcného břemene na dožití babičky bude muset babička podat přiznání k dani z převodu nemovitostí a daň zaplatit. Daň vypočte finanční úřad podle plochy darovaného bytu.
*** Při bezúplatném zřízení věcného břemene spíše daň darovací - ale to bude asi jen překlep :-) ***
Taky jsem si myslela, že při bezúplatném zřízení věcného břemene jen darovací daň, ale bylo mi řečeno, že obdarovaní platí darovací daň /to je zřejmé/, a oprávnění z věcného břemene / v tomto případě babička/ by měli podat daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí,ale tedˇsi nejsem jistá, když je to bezúplatně, jestli se daň platí. V současné době také řešíme převod bytu darovací smlouvou z matky na syna a v darovací smlouvě máme, že se daňové přiznání k dani z převodu nemovistostí ohledně bezúplatně zřízeného věcného břemene podat musí. Vůbec jsem to netušila, jestli to tak není, nechám se ráda poučit
nedávno jsme řešili podobný problém-babička darovala část domu manželovi a část vnukovi s tím,že v domě dožije.Zřídili jsme věcné břemeno za jednorázovou úplatu 1 000,-Kč /na radu notáře/ a daˇneplatila.Naopak o hodnotu věcného břemene se nám snížila hodnota podílu na domku/musel být odhad věcného břemene/
a tím i daň darovací.
*** I tahle práva mají stanoven způsob ocenění, a to právě v zákoně 151/97 (§18). Paní Míle zřejmě řekli, že jí ho vypočtou, což je chvályhodné ale správce tuhle povinnost nemá. Zkuste se u Vás na FÚ na tohle zeptat a možná narazíte taky na vstřícné a ochotné lidi, kteří to už mají v malíčku :-) I kdyby jste si stanovili tu cenu dle Z 151/97 sami, správce stejně bude mít to poslední slovo ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 8. 2006 11:42
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, pokud babička chce převést na vnuka svůj byt, ale chce mít ve smlouvě dodatek o tom, že tam může dožít, jak se postupuje v oblasti daní? Co je výhodnější, darování nebo převod?? Děkuji.