DPH zřizovací výdaje (záloha)?

• (neregistrovaný)

28. 8. 2006 15:30

Moc prosím, zkušenější o radu v následujícím:

před vznikem společnosti vznikly zřizovací výdaje - m.j. uhrazené nájemné, ze kterých si společnost chce nárokovat DPH (tedy účtovat na 011). Spolu s tímto nájemným před vznikem byla uhrazena záloha na služby (daňový doklad na PP máme, ve smlouvě je uvedeno, u služeb že dnem ZP se rozumí den uvedený ve faktuře na PP), domnívám se ale, že si DPH ze zálohy na služby uhrazené před vznikem společnosti uplatnit nemůžeme, neboť záloha není "obchodním majetkem" - a bude mi bude viset na účtu 31401 i s DPHčkem - další zaplacené zálohy mi po uplatnění DPH zůstanou na 31402 bez DPH. Mohu neuplatněné DPH uplatnit v rámci vyúčtování služeb (tzn. až v r. 2007, až přijde vyúčtování služeb?) nebo ho musím dát do nákladů, neboť ho nebylo možné uplatnit? Děkuji za jakýkoli postřeh.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2006 15:42

Anonymní (neregistrovaný)

Re: DPH zřizovací výdaje (záloha)?
      Do data registrace plátce DPH nelze uplatnit DPH. DPH lze uplatnit u zásob (účet 112,132) a majetku (např. 02x) a to pořízených 1 rok před registrací, pokud jsou pořízeny od plátce. Z žádných zřizovacích nákladů DPH nelze uplatnit. Za zřizovací náklady se nepovažují zásoby a DHM. Zálohy zaplacené před vznikem společnosti budete mít v počáteční rozvaze na účtu 314 v plné výši. DPH nelze ze záloh před registrací odečíst.

• 28. 8. 2006 16:00

klára (neregistrovaný)

Děkuji, to s tím DPH u záloh je mi jasné, myslela jsem si to. Mohu se ještě zeptat, kde přesně najdu v zák., že si lze uplatnit puze u zásob a majetku nikoli nehmotného? zák. o DPH - "obchodním majetekem se rozumí souhrn majetkových hodnot, který slouží osobě povinné k dani k uskutečňování ekon. činnosti" nelze zahrnout zřizovací výdaje na 011? Děkuji.

• 28. 8. 2006 17:37

Anonymní (neregistrovaný)

V zákoně DPH § 74 odst. 1-4. Pokud si pořídíte DNM a bude nad 60000,00 Kč, pak si samozřejmě rovněž můžete DPH uplatnit za již zmíněných podmínek.

Postupy účtování pro podnikatele - účtová tř. 0- článek III: Čl. VIII Dlouhodobý nehmotný majetek
      (1) Zřizovacími výdaji na účtu 011-Zřizovací výdaje jsou výdaje spojené se zřízením (založením) nové účetní jednotky (např. soudní a správní poplatky a jiné úřední výlohy, výdaje na pracovní cesty, mzdy, odměny za zprostředkování a nájemné). Zřizovacími výdaji jsou též výdaje, které nově vzniklá účetní jednotka uhradí jiné osobě (např. mateřské společnosti) v souvislosti se svým zřízením. Zřizovacími výdaji není pořízení dlouhodobého majetku nebo zásob a výdaje na reprezentaci. Na účtu 011 - Zřizovací výdaje se neúčtují náklady související s přeměnou společnosti

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).