Re: jednatel a odměna - znovu - docent
Tohle je spíš dotaz na mzdovou účetní :-). Podle toho jak píšete, má váš jednatel druhou pracovní smlouvu na pracovní pozici jednatel, což je ovšem chyba, neboť na výkon pozice jednatele nemůže být uzavřena PS. Pak zřejmě se jedná o pracovní poměr s odměnou do 400,- Kč, (tzv. nepravidelná výpomoc) z něhož se odvádí pouze záloha na daň, což je těch 80,- Kč (20% z 400 Kč). Což tedy chyba není, ale připadne mi to jako zbytečné, kvůli 380,- Kč uzavírat další pracovní poměr. Za výkon funkce jednatel nemusí v podstatě brát žádnou odměnu, takže ten plat obchodníka by mu snad stačil, může si zvýšit mzdu o ty tři stovky :-). To, že má současně uzavřen pracovní poměr na výkon funkce obchodník postačuje k tomu, aby mohl třeba si uplatňovat cestovní náhrady, i když jede na služební cestu jako jednatel, tedy nikoli za obchodem. Případně aby pobíral další zaměstnanecké výhody, jako stravenky a podobně, auto k soukromým účelům a já nevím co ještě, nejsem zaměstnanec :-).
Pokud jse o to počítání daní na konci roku, prostě sčítáte ty dva příjmy jako dva pracovní poměry současně, tedy součet hrubých příjmů, odečíst pojistné, odvedené zálohy na daň z příjmů a vyjde vám čistá mzda, s níž už dále počítáte pro stanovení základu daně.
Dotaz pro Docenta
To, že má současně uzavřen
>pracovní poměr na výkon funkce obchodník postačuje k
>tomu, aby mohl třeba si uplatňovat cestovní náhrady, i
>když jede na služební cestu jako jednatel, tedy nikoli
>za obchodem. Případně aby pobíral další zaměstnanecké
>výhody, jako stravenky a podobně, auto k soukromým
>účelům a já nevím co ještě, nejsem zaměstnanec :-).
Četla jsem Vaši odpověď a vyrozuměla jsem z ní, že s. r. o. nemůže daňově uplatňovat cestovní náhrady za pracovní cesty jednatele? Já je do nákladů dávám, jednatel používá firemní vůz, uplatňuji phm, nocležné a stravné - je to špatně?
Předem Vám děkuji za odpověď.
K.
Re: Dotaz pro Docenta
To jste vyrozuměla špatně, napsal jsem jen to, že nemůže uzavřít společnost s jednatelem pracovní smlouvu, v níž by bylo napsáno, že pracovník pracuje jako j e d n a t e l. Jednatel není totiž zaměstnání, výkon funkce jednatele nelze tedy vykonávat v pracovněprávním vztahu.
Tedy shrnuto, na výkon práce obchodníka, jak psala tazatelka, má uzavřenu pracovní smlouvu, to je v pořádku, na výkon funkce jednatele musí mít uzavřenu mandátní nebo obdobnou smlouvu. Příjem z tého funkce se ovšem také daní jako příjem ze závislé činnosti, viz. § 6/1b ZDP. Pak samozřejmě můžete uplatňovat vámi uvedené výdaje bez problémů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2006 8:07
Prosím poraďte mi
Jednatel má podepsánu pracovní smlouvu na výkon funkce obhodník za kterou pobírá měsíční plat jako řadový zaměstnanec ze kterého jsou odváděny dávky OSSZ, VZP a FÚ. A pak má podepsánu smlouvu o výkonu funkce jednatele kde stojí, že tato práce bude odměněna měsíční částkou 380,-Kč - v minulém roce účetní firma vypočítla zvlášť měsíční mzdu nálžející za funkci obchodník a zvlášť odměnu jednatele - 380,-Kč mínus 80,- Kč odvod na FÚ - nevím kde mám najít jak správně vypočítat odvod FÚ v tomto roce a jak to napsat na konci roku do přiznání z daně.
Děkuji za všechny rady