Re: okamžité zrušení PP zaměstnancem
Já vycházím z výkladu, že splatnost mzdy je něco jiného než výplatní termín. Mzda za květen je splatná do 30. 6. a § 54 může zaměstnanec použít, pokud mzda nebyla vyplacena do 15 dnů po uplynutí její splatnosti, čili do 15. 7., resp. 14. 7., protože 15.7. byla sobota.
Ano, před časem jsme se tady shodli na tom, že pokud je den výplat sjednán v pracovní smlouvě nebo v kolektivní smlouvě, jedná se zároveń o den splatnosti. Pokud tam sjednán není a je pouze zaměstnavatelem určen, je dnem splatnosti poslední den v měsíci, takže 15 dnů po uplynutí měsíce, v němž měla být mzda vyplacena. Nicméně se ale domnívám, že v tomto případě ten zaměstnanec nemůže zrušit poměr z důvodu nevyplacení mzdy, protože ta zúčtovaná mzda mu přece byla vyplacena. Sice došlo k tomu, že byla spočítána chybně, což se stává, ale vyplacena byla. To, že pak po opravení chyby vyšla čistá mzda vyšší a tudíž nutně vznikl jakýsi nedoplatek, by nemělo hrát roli. Jsem přesvědčená, že ten člověk zjistil chybu ve mzdě dříve a normálně vychytrale čekal, až uplyne 15 dní po splatnosti. Ale jak říkám - mzda, původně zúčtovaná (i když chybně) za květen mu vyplacena byla, takže kvůli tomu opravenému nedoplatku nemá na zrušení dle § 54 nárok. To je můj názor.
To je pravda a poradili jste velice spatne v zakone je uvedeno mzda nebo cast mzdy takze kdyz chybi jen cast mzdy zakon je na strane zamestnance...libilo by se vam dostat 1 kč na mzdu-prece mzda vyplacena byla i kdyz chybne jak tvrdite az dalsi vyplatu treba 18?ale mzdu jste dostala i kdyz chybnou ...takhle asi ne ze?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2006 12:52
Dostala jsem se do prekérní situace:
Zaměstnanci byla za květen špatně spočítaná mzda. Dne 17. 7. - tedy den po lhůtě k vyplacení mzdy - písemně reklamoval výši mzdy a současně poslal okamžité zrušení pracovního poměru podle § 54/1/b.
Mzda za květen byla opravena a doplacena 27. 7.
Jsou v tomto případě splněny podmínky pro okamžité zrušení PP zaměstnancem?