Jak se započítává pojištění?

• (neregistrovaný)

29. 8. 2006 15:39

Dobrý den, vůbec se v těch komplikovaných formulacích nevyznám a potřebovala bych poradit. Chci požádat o plný ID a vzhledem k mému věku musím splnit 4 roky pojištění, abych na něj měla nárok. O jaké pojištění se tam vlastně jedná? To jsem nikde nepochopila, jde doufám jen o SP (myslím tím důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)?
    No, ale k jádru věci, je mi 27 let, rok po škole jsem pracovala, pak byla 4 roky mimo republiku a po vrácení se (září 2002) jsem se zaregistrovala na úřed práce a v říjnu 2003 nastoupila na VŠ. Od března 2005 jsem OSVČ (a zároveň i student, ale bohužel už starší 26 let, tak si vše musím platit sama tak jako tak). Jak to mám tedy počítat? Co vše se počítá? Mám v tom zmatek a tudíž nevím, zda jsem ty 4 roky splnila či nikoliv.
    Pokud se v tom někdo vyznáte, tak předem děkuji za radu :-)
    M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2006 15:55

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: jak se započítává pojištění?
      Při svém věku byste měla splňovat dobu poištění 5 let.
      Jedná se o sociální pojištění. Doba studia a doba evidence na ÚP se počítá zkráceně.Požádat o ID můžete a nechte si na Vaší přísl.správě podle Vámi doložených dokladů přesně spočítat, zda požadovanou dobu pojištění splňujete. Pokud byste ji nesplňovala a bude-li uznána jako plně invalidní, nebudete mít zatím nárok na výplatu ind.důchodu pro nesplnění této podmínky.

• 29. 8. 2006 16:00

Monika (neregistrovaný)

Jakto 5 let? Na internetu jsem se dočetla, že při věku 26-28 let jsou to 4 roky. Tak teď už se v tom teda vůbec nevyznám :-( M.

• 29. 8. 2006 16:13

JiřinaH. (neregistrovaný)

Máte pravdu,4 roky do 28 let , 5 let až nad 28 let.
      POdívejte se na www.cssz.cz- plný invalidní důchod( máte to tam podrobně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).