Živnost jako vedlejší pracovní poměr

• (neregistrovaný)

29. 8. 2006 19:24

Dobrý den, udělala jsem si živnostenský list mimo obor hlavního pracovního poměru. Slyšela jsem, že pokud si měsíčně nevydělám víc než 3500,- tak nemusím platit daň z příjmů. Řekne mi někdo přesná čísla ohledně toho, co za mě platí zaměstnavatel (zdrav. a soc. poj) a co si budu muset platit sama? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2006 22:18

Miilka (neregistrovaný)

Re: živnost jako vedlejší pracovní poměr
      To je ponekud sirsi otazka.
      Co se tyka dane z prijmu, tak kdyz podate za uplynuly rok danove priznani, sectete tam dohromady jednak prijmy ze zamestnani a primy z podnikani (popr.dalsi ..napr. z pronajmu, kapitalove prijmy aj.). Z tohoto zakladu teprve znovu odecitate odecit.polozky, dojde k zakladu dane z pr., odectete zalohy srazene zamestnavatelem a vyjde vam doplatek ci preplatek na dani. Krome toho existuje tzv. minimalni zaklad dane, ale jako zamestnanec tento zaklad jiste prevysite.
      U soc. pojisteni za vas plati sice zamestnavatel urc. pojistne, ktere se vypocita dle vaseho prijmu. Jako OSVC byste se mohla vyhnout placeni zaloh dvojim zpusobem - za prve neprihlasit se k placeni soc.p. jako OSVC, tedy byt pouze evidovana jako OSVC - ale nepocitalo by se to pak do let na duchod, zadny narok na davky v nemoci atd., nebo jakozto OSVC vedlejsi take nemusite platit, ale musite je dalsi rok opet vyuctovat.
      Se zdrav. pojistenim - zamestanvatel opet plati dle vyse vaseho platu. Jako podnikatel, kteremu zamestnavatel plati alespon min. stanovenou vysi zdr.poj., nemusite platit zalohy, ale opet kazdy rok budete delat vyuctovani.
      "Cisla" se kazdy rok meni .. ale staci kouknout napr. na stranku www.pssz.cz a na stranky prislusne zdrav.pojistovny, kde najdete aktualni info

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).