Re: pro paní bdm, a docenta
*** Obecně platí, že dary a výdaje na repre nejsou nákladem. Výjímku z toho tvoří ten §25/1/t a pokud splníte podmínku té výjímky (ta vína jsou tam "tichá"), pak se do nákladů dostanou. Taky je do nákladů můžete později tím, že PROKAZATELNĚ doložíte, že tenhle konkrétní náklad souvisí s nějakým daňovým příjmem. ***
Děkuji moc paní bdm, jde mi hlavně o to, jestli ty malé lahvičky parfému či jiného musím mít označeno logem firmy. Myslím, že tyto baličky se dají zdůvodnit, že opravdu zvyšují daňový příjem, protože si udržujeme zákazníky. A? vlastně malé lahvičky alkoholu asi ne, to mohou být jen vína.
Blanka
a teď mě ještě napadlo? ten výdej ze skladu? našeho zboží , to bude daňový výdej.. že?
díky Blanka
*** Jen můj názor: pokud chcete, aby ta lahvička parfému byla "reklamním a propagačním předmětem", měla by splňovat náležitosti té výjímky. A podle mě nestačí jen "zdůvodnit". Obávám se, že budete muset doložit příjem a ten pak ponížit o výdaj, kterého bylo zapotřební k jeho získání.***
--ano, tak jsem si to myslela, kolega mě tady přesvědčuje, že je to v rámci balíčku se zbožím naší firmy a proto není potřeba logo firmy,
Tou poslední větou jste mi opět připomněla , pořád se motám okolo par. 26 zc) to je přece to samé, udělám prezentaci výrobku spojenou s přednáškou, seženu sponzory a budu mít na přednášku účastnické poplatky, v nákl. budu mít pronájem sálu, DPP na přednášku atd. a uspořádám na konci slavnostní večer s rautem, pokud budu mít z akce po započtení nákladů na raut pořád výnos, mohu tento raut dát do daň.unatelných nákladů. Celou akci si povedu např. na nějaké středisko, takže doložím, že to tak opravdu je.
Díííkyy moc
Blanka
Já k této otázce doplním jen jednu svou poznámku a sice to, že spousta věcí se dá před FÚ daňově obhájit, pokud to má člověk připravené a solidně papírově doložené.
Proto doporučuji si dát s takovýmito akcemi práci a opravdu připravit jakási firemní Pravidla pro provádění reklamy, ve kterých jednak popíšete, co je cílem vaší konkrétní reklamní akce, jaký si od ní slibujete ekonomický přínos, jakými metodami a prostředky budete reklamu provádět, vyčíslete si ekonomický odhad, kolik a za co konkrétně vynaložíte finance, kolik odhadujete navýšení tržeb, udržení zákazníků, získání nových zákazníků, upevnění pozice firmy na trhu, získání náskoku před konkurencí a podobně. Všude hodně zdůrazňujte zásadu hospodárnosti a účelnosti vynaložených nákladů. Jinak samozřejmě mezi daňově uznatelné výdaje vynaložené na reklamní akce se počítá třeba i zlevněné zboží či služby, zboží určené jako výhra při reklamní soutěži či reklamním slosování, rozdáváním vzorků zboží zdarma, vzorky zboží určené k ochutnávkám, náklady na pronájem salonků, propagační materiály, odborné časopisy zaslané zdarma případným novým předplatitelům, apod. Tedy i to vaše zboží zamíchané mezi ty "dárky" je z tohohle pohledu daňový výdaj, ale jak říkám, u toho si doporučuji písemně ošetři směrnicí pravidla, třeba že na podporu prodeje vynaložíte 0,5 % obratu formou bezplatného poskytnutí zboží atd. Jakmile předložíte FÚ takovýto nejlépe minimálně 20 stránkový elaborát plný tabulek, výpočtů a doložení návratnosti vynaložených prostředků, máte od nich zpravidla klid.
"poskytnutí reklamního nebo propagačního předmětu bez úplaty, který je označen obchodní firmou nebo ochrannou známkou poskytovatele tohoto předmětu nebo názvem propagovaného zboží nebo služby, pokud jeho pořizovací cena bez daně nepřesahuje 500 Kč, a který není s výjimkou tichého vína předmětem spotřební daně"
Takže pokud se ten předmět nejmenuje jako vaše firma, což asi nejmenuje, tak je potřeba na něj to logo nalepit, resp. nalepit ho aspoň na ten celý balík, před rozdáním to nafotit, aby byl pak pro FÚ důkaz, že tam fakt ta loga byla :-)).
.. díky moc, ano, to už jsem jim tady taky řekla.. buď nafotit, nebo faktura za nálepky... jen nevím, kdo tu směrnici bude tvořit, že by zase já? no, jsem přece jen účetní... a na daňové věci je tu firma, ale stejně se pořád chodí ptát mě...
:)) nevím co bych si bez Vás počala....:)))
Snad se někdy udělá sraz lidí odsud.. docela ráda bych se zúčastnila...
pěkný den přeji všem
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 8. 2006 13:40
Znovu se potýkám s dárky.. Marketingová soutěž je mi už trochu jasná, ale teď znovu přišlo vedení firmy.. a chce udělat dárkové balíčky k vánocům, registrovaným účastníkům našeho klubu.
Do dárkového balíčku budou dány naše výrobky a zároveň i malý dárek, např. malá lahvička parfému, či alkoholu.
Nákup dárků bude pro mě daňově uznatelným nákladem? a přistupuji k němu jako par. 25 odst. t? tj. do 500 ,- Kč bez DPH a není předmětem spotřební daně, musí na něm být logo firmy?
ten alkohol je ale předmětem spotřební daně.. to asi nejde, a bylo tam ještě cosi vyjma a te´d nevím jakých vín?
děkuji za pomoc
Blanka