Re: Čerpání ŘD bezprostředně po ukončení
Na den svátku zaměstnavatel NEMŮŽE URČIT DOVOLENOU! Podle § 110 se takový den nezapočítává do dovolené. Vyplatila bych náhradu mzdy.
Jenže paní JiřinoH, jí už rodičovská dovolená skončila a v září jakoby nastoupila do práce, akorát že si zažádala o řádnou dovolenou, kterou zaměstnavatel musí povolit. A pokud by jí normálně připadla na den svátku směna (pro ni to je pracvní den), pak za ten den čerpá dovolenou, akorát že se tento den neodečítá z počtu dní dovolené. Takže to vyjde tak, že jí tento den bude zaplacen průměrem, jakoby dovolenou měla, ale v počtu vyčerpaných dní dovolené se neprojeví.
Paní Jiřino, ona ale ještě nečerpá rodičovskou dovolenou. Jí skončila mateřská dovolená (v předchozí odpovědi jsem se přepsala a omylem napsala, že jí skončila rodičovská). Tedy - jí skončila mateřská dovolená a o rodičovskou požádá až po vyčerpání řádné dovolené. Svátek připadá na dobu, kdy ještě nemá rodičovskou dovolenou, ona vlastně jakoby nastoupila po mateřské do práce, akorát že nechodí do práce a čerpá řádnou dovolenou. Takže musí být vyřešena náhrada mzdy za tento den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2006 14:27
Poraďte mi, zaměstnankyně skončila čerpání mateřské dovolené...Bezprostředně po skončení si zažádala o čerpání řádné dovolené, tzn., od 7.9.2006 bude čerpat 25 dnů dovolené. Jde mi o to, že 28.9.2006 je státní svátek a ona měla mít směnu.Mám jí zaplatit náhradu za svátek? Je placena hodinovou sazbou...Děkuji