Re: nemocenská
Na každé změně smlouvy se musí obě strany dohodnout, pokud se nedohodnou (nepodepíší dohodu) změna je neplatná a platí stávající smlouva. Ale nevím proč teď chtějí,aby jste podepsala změnu místa výkonu práce a sídla firmy, nejsem sice odborník, ale jako zaměstnavatel bych to nechala až budete chtít po mateřské a rodičovské nastoupit opět do práce. Zřejmě Vám prostě chtějí dát výpověď, ale to nemohou když jste na nemocenské. A jelikož jste samoživitelka s dětmi je v zákoně ještě něco u výpovědi, podívám se a níši Vám.
Takže koukněte se na par.46 odst. 2a) ZP, ale spíš Vám situaci vyřeší par.48 odst.1 d) ZP, zaměstnavatel nemůže dát výpověď zaměstnankyni těhotné, na mateřské a rodičovské dovolené. Být Vámi pracovní poměr sama neukončuji a počkám až po rodičovské dovolené (kvůli případné další mateřské)
Nejsem tedy odborník, ale snad jsem Vám alespoň trochu pomohla.
V dopise píší že je z organizačních důvodů a ještě mi chcou změnit i funkci kterou jsem vykonávala. Tak myslíte že na dopis nemám reagovat a výpověď tedy dost nemůžu?
Přečetla jsem si §49 ZP, kde se píše že zákaz výpovědi dle par.48 se nevztahuje na výpověď pro organizační důvody v § 46 odst.1 písm. a a b. což je: ruší-li se zaměstnavateo nebo jeho část, přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část. Což Vása asi nepotěšilo. Být na Vašem místě a znát tyto skutečnosti podepíši změnu prac. smlouvy a výpověď podám až při ukončení rodičovské dovolené, pokud Vám nové místo výkonu práce nebude vyhovovat. Pokud by jste totiž byla nezaměstnaná neměl a by jste nárok an další mateřsko dovolenou. Vše promyslete.
Když Vám výpověď dají teď musí Vám dát odstupné. Když podepíšete změnu smlouvy, budete dál zaměstnaná,po ukončení mateřské dovolené si požádáte o čerpání dovolené na zotavenou (zůstatek z r.2005 a pokud budete mít mateřskou v r.2006 delší než 60 pracovních dnů máte nárok i na celou dovolenou za r.2006) ,kterou tedy dostanete zaplacenou a musíte napsat žádost o poskytnutí rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte, na obě žádosti musí dle zákona přistoupit. Po rodičovské dáte výpověď (bez odstupného). Záleží tedy na Vás zda chcete teď odstupné, nebo jistotu,že když budete mít další dítě, budete mít nárok na mateřskou dovolenou, a při končení rodičovské si můžete hledat nové zaměstnání a pak dát výpověď u stávajícího zamětnavatele. Pokud teď dáte výpověď musíte se (ale myslím že až po ukončení mateřské) nahlásit na ÚP, zdravotní pojištění za Vás platí stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2006 16:58
dobrý den,jsem na nemocenské a v listopadu nastupuji na mateřskou.firma mění sídlo a zaslala mi dopis o této změně a že se mám dostavit podepsat smlouvu o změně rozšířenou o místo výkonu práce a pokud nesouhlasím a nedostavím se bude povážováno mé stanovisko za negativní a bude mi prac.poměr ukončen výpovědí.mám smlouvu na neurčito a když jsem na té nemocenské posléze na mateřské mají nato právo mi dát výpověď ?chtěla jsem se rozmyslet až skončím mateřskou.Když mi dají výpověď budou mi platit i nadále vše jak kdybych byla zaměstnanec nebo o nějaké finanční výhody příjdu?Budu svobodná matka a čekám dvojčata.Předem děkuji za pomoc