Doprava u dovozu - opravdu nikdo neví?

• (neregistrovaný)

1. 9. 2006 12:46

>Prosím o radu, přišla mi z Číny faktura za vzorky pouze za 4 USD (faktura se neplatí) - neclilo se, protože částka je do 22 USD a proto není určena k proclení a tudíž není ani JSD.
    Přišla mi však faktura za dopravu od našeho dopravce (osvobozená) - naše firma si objednala dopravu na vlastní náklady.
    Nevím, jaký bude základ pro DPH. Poradíte mi někdo, prosím?
    Vedu DE.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2006 12:55

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Doprava u dovozu - opravdu nikdo nev
      Poviunnost odvodu daně: § 23 odst. 1) Daňová povinnost při dovozu zboží vzniká dnem, kdy podle předpisů upravujících vznik celního dluhu vzniká povinnost uhradit clo, a to i v případech, kdy je zboží dovezené beze cla při propuštění dováženého zboží do celního režimu volný oběh, aktivní zušlechťovací styk v systému navrácení a dočasné použití s částečným osvobozením od dovozního cla.
      Vy uvádíte, že tento dovoz vzorků se neproclívá. Pokud tento dovoz vzorků nepodléhá celnímu režimu (to si nejsem jistá), pak vám nevzniká ani povinnost odvodu DPH.
      Pokud by ale celnímu řízení podléhalo, pak odvedete DPH pouze z dopravy.

• 1. 9. 2006 13:01

Majka (neregistrovaný)

Jinak u té osvobozené dopravy mám vypočítat DPH a uvést do přiznání?

• 1. 9. 2006 13:09

Já bych tak postupovala, pokud by dovoz vzorků podléhal celnímu řízení, ale byl od cla osvobozen. Počkejte si ale na další reakce. Já si nejsem jistá, zda tento dovoz podléhá celnímu řízení a je od cla osvobozen, nebo celnímu řízení vůbec nepodléhá a pak by se ani DPH neodvádělo. Snad by vám odpověděli na celnici.

• 1. 9. 2006 13:50

Barbara (neregistrovaný)

------------------
      DPH asi ne, nebudete mít přece ani daňový doklad = JSD.
      Ale to je pouze můj dohad, v praxi jsem se s tím nesetkala

• 1. 9. 2006 15:54

ZÁKLAD DANĚ:
      § 38 odst. 1) Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
      a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,
      b) vedlejších výdajů vzniklých do prvního místa určení v tuzemsku, popřípadě do dalšího místa určení na území Evropského společenství, pokud je toto místo při uskutečnění zdanitelného plnění známo, pokud nejsou zahrnuty do základu daně podle písmena a),
      DAŃOVÁ POVINNOST - § 23 odst. 1.
      Závěr: pokud vznikne povinnost dle § 23/1 (a to je nutno ověřit), pak DPH dle § 38/1 písm. b). Pokud povinnost nevznikne, pak DPH ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).