Re: Doprava u dovozu - opravdu nikdo nev
Poviunnost odvodu daně: § 23 odst. 1) Daňová povinnost při dovozu zboží vzniká dnem, kdy podle předpisů upravujících vznik celního dluhu vzniká povinnost uhradit clo, a to i v případech, kdy je zboží dovezené beze cla při propuštění dováženého zboží do celního režimu volný oběh, aktivní zušlechťovací styk v systému navrácení a dočasné použití s částečným osvobozením od dovozního cla.
Vy uvádíte, že tento dovoz vzorků se neproclívá. Pokud tento dovoz vzorků nepodléhá celnímu režimu (to si nejsem jistá), pak vám nevzniká ani povinnost odvodu DPH.
Pokud by ale celnímu řízení podléhalo, pak odvedete DPH pouze z dopravy.
Já bych tak postupovala, pokud by dovoz vzorků podléhal celnímu řízení, ale byl od cla osvobozen. Počkejte si ale na další reakce. Já si nejsem jistá, zda tento dovoz podléhá celnímu řízení a je od cla osvobozen, nebo celnímu řízení vůbec nepodléhá a pak by se ani DPH neodvádělo. Snad by vám odpověděli na celnici.
ZÁKLAD DANĚ:
§ 38 odst. 1) Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,
b) vedlejších výdajů vzniklých do prvního místa určení v tuzemsku, popřípadě do dalšího místa určení na území Evropského společenství, pokud je toto místo při uskutečnění zdanitelného plnění známo, pokud nejsou zahrnuty do základu daně podle písmena a),
DAŃOVÁ POVINNOST - § 23 odst. 1.
Závěr: pokud vznikne povinnost dle § 23/1 (a to je nutno ověřit), pak DPH dle § 38/1 písm. b). Pokud povinnost nevznikne, pak DPH ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2006 12:46
>Prosím o radu, přišla mi z Číny faktura za vzorky pouze za 4 USD (faktura se neplatí) - neclilo se, protože částka je do 22 USD a proto není určena k proclení a tudíž není ani JSD.
Přišla mi však faktura za dopravu od našeho dopravce (osvobozená) - naše firma si objednala dopravu na vlastní náklady.
Nevím, jaký bude základ pro DPH. Poradíte mi někdo, prosím?
Vedu DE.